تغذیه-در-بارداری
آنچه در این مطلب می‌خوانید

تغذیه در بارداری از موضوعات بسیار مهم برای زنان است. همه زنان در هنگام بارداری به تغذیه خود اهمیت می دهند و می دانند که جنین از غذاهای مصرفی تاثیر می پذیرد. اما آیا محدودیتی برای تغذیه در این دوران وجود دارد؟ چه منابعی برای دوران بارداری مناسب هستند؟ تغذیه چه تاثیری بر جنین می گذارد؟ این ها سوالاتی هستند که معمولاً ذهن بسیاری از زنان را درگیر می کند. برای پاسخ به این سوالات تا انتهای این مطلب کلینیک ختنه نوزادان تهران ما را همراهی کنید.

تغذیه در بارداری چه اهمیتی دارد؟

تغذیه مناسب در بارداری باعث می شود تا مغز جنین به درستی تکامل پیدا کند و خطر احتمال به برخی بیماری ها در جنین کاهش یابد. از دیگر مزایای تغذیه مناسب در بارداری تناسب وزن نوزاد در هنگام تولد و الگوی تغذیه ای طبیعی نوزاد است. بررسی های انجام شده نشان می دهد تغذیه در این دوره روی رشد هوش جنین نقش دارد. غذاهای دریایی، کشمش، مغزها، گوشت و سبزیجاتی مانند اسفناج از منابع غذایی مفید در رشد جنین هستند.

تغذیه در بارداری علاوه بر تاثیر روی جنین، روی مادر نیز تاثیر می گذارد. رعایت اصول تغذیه ای باعث کاهش وزن پس از زایمان و حفظ تعادل در حالات روحی مادر می شود. رعایت این اصول با کاهش برخی عوارض، بیماری و مشکلات همراه است که عبارتند از:

  • دیابت بارداری
  • کم خونی
  • تهوع صبحگاهی
  • زایمان زودرس
  • یبوست
  • احساس خستگی

ممنوعات تغذیه در بارداری

مادر در دوران بارداری باید از مصرف برخی خورا‌کی ها پرهیز کند زیرا مصرف آن ها مشکلاتی را با خود به همراه دارد که ممکن است منجر به عوارض جدی تری شوند. منابعی که باید از مصرف آن ها در دوران بارداری پرهیز کرد، عبارتند از:

  • الکل: قابل توجه مادرانی که الکل مصرف می کنند، بند ناف به صورت مستقیم الکل را به جنین می رساند. اگر تغذیه در بارداری شامل الکل باشد، جنین با اختلالات جسمی، یادگیری و رفتاری رو به رو می شود.
  • کافئین: مصرف متعادل کافئین برای بارداری مشکلی ایجاد نمی کند. متخصصان معتقدند باید از مصرف بیش از حد کافئین پرهیز شود. با این وجود هنوز تاثیرگذاری کافئین روی سقط جنین مشخص نشده است. نوشیدنی های انرژی زا، چای، نوشابه و شکلات نمونه هایی از منابع کافئین هستند.
  • ماهی هایی با مقدار جیوه بالا: کوسه، روفی نارنجی، شمشیر ماهی، کاشی ماهی و شاه ماهی خال خالیو به طور کلی ماهی های دریایی از ماهی هایی هستند که متیل جیوه دارند. این ماده شیمیایی به مغز، سیستم عصبی و کلیه جنین آسیب می رساند. بنابراین این موارد باید از تغذیه در بارداری کنار گذاشته شوند. البته ماهی های رودخانه ای به طور معمول این آلودگی را ندارند.
  • مواد غذایی غیر پاستوریزه: لیستریوز نوعی باکتری است که با مرده زایی، سقط جنین، زایمان زودرس و بیماری در نوزاد همراه است. سالادها و کنسروهای آماده، محصولات لبنی پاستوریزه نشده و سوسیس و کالباس بدون حرارت از عوامل باکتری لیستریوز هستند. البته بهتر است سوسیس و کالباس به طور کلی از تغذیه در بارداری حذف شوند زیرا این محصولات فرآوری شده حاوی مواد نگهدارنده هستند و احتمال ابتلای نوزاد به بیماری اوتیسم و بیش فعالی را بالا می برند.
  • مواد غذایی خام: توکسوپلاسموز از انگل ها است و در غذاهای خام یافت می شود. از همین رو توصیه می شود تا از مصرف گوشت، مرغ و ماهی خام یا نیم پخت، تخم مرغ خام و نیم پخت، صدف های خام و نیم پخت و غذاهایی که حاوی مواد خام هستند، پرهیز شود.

منابع غذایی لازم برای تغذیه در بارداری

مادر به دلایل مختلفی مانند افزایش وزن، تامین انرژی جنین و افزایش انرژی مورد نیاز دستگاه قلبی و عروقی به کالری بیش تری نیاز دارد. برخی منابع غذایی مهم که برای این دوران توصیه می شوند، عبارتند از:

  • چربی: با اینکه منابع چربی در رشد مغز کودک تاثیر دارند اما باید به مقدار کم مصرف شوند زیرا انرژی بالایی دارند. چربی ها اسیدهای چرب ضروری و یکی از اسیدهای چرب امگا ۳ را که برای مغز مهم هستند، شامل می شوند. روغن های با کیفیت مثل روغن کنجد یا زیتون، مغزها، زیتون و سویا از منابع چربی هستند.
  • روی: روی از املاح مهم در تغذیه در بارداری است. روی در تکامل اندام های جنین، استخوان بندی سیستم عصبی و رشد چشم و مغز نقش مهمی دارد. ریزدانه ها، غلات و مغزها حاوی روی هستند. کمبود این منبع مهم باعث رشد غیر طبیعی جنین و ایجاد مشکلات مادرزادی در نوزاد می شود.
  • آهن: از وظایف آهن می توان به تولید گلبول های قرمز، رشد کبد و افزایش هموگلوبین خون جنین اشاره کرد. گوشت قرمز، کشمش، سبزی های تیره مانند اسفناج و غلات حاوی آهن هستند.
  • ویتامین: مصرف انواع ویتامین ها به دلیل تاثیر روی عملکرد اندام های بدن برای مادر و جنین مهم به شمار می رود. هرچند که در دوران بارداری مصرف قرصهای مولتی ویتامین هم باید متعادل و تحت نظر پزسک باسد چون مصرف بیش از حد بعضی از ویتامینها به خصوص ویتامین A ممکن هست در مواردی باعث سقط جنین بشود. انواع ویتامین ها و منابع غذایی مربوط به آن ها عبارتند از:
  • ویتامین C: انواع مرکبات مانند پرتقال، فلفل سبز، کیوی شامل این ویتامین هستند.
  • ویتامین D: محصولات لبنی، زرده تخم مرغ و ماهی سالمون سرشار از ویتامین D هستند. البته تابش نور خورشید به پوست مهم ترین منبع ویتامین D است.
  • ویتامین A: از منابع مهم این ویتامین می توان به هویج، اسفناج و غلات اشاره کرد‌.
  • ویتامین K: سبزیجات سبز مانند اسفناج، انواع کلم ها مانند کلم بروکلی و برگ کلم از منابع ویتامین K به شمار می روند.
  • ویتامین B: غلات و گوشت از منابع مهم این ویتامین هستند.
  • کربوهیدرات: کربوهیدرات علاوه بر تغذیه در بارداری برای تمام گروه های سنی ضروری است. مادران باردار باید منابع کم کالری کربوهیدرات را مصرف کنند. میزان مصرف کربوهیدرات حدود ۱۵۰ گرم به صورت روزانه است. غلات هایی مانند برنج، سیب زمینی، ماکارونی و نان از مهم ترین منابع کربوهیدرات هستند.
  • پروتئین: میزان مصرف پروتئین در بارداری اهمیت زیادی دارد زیرا از تحلیل عضلات جلوگیری می کند و بافت های بدن مادر را حفظ می کند. همچنین در تشکیل جفت، خون، مایع دور جنین و رشد جنین موثر است. از منابع پروتئین برای تغذیه در بارداری می توان به مرغ، ماهی، گوشت قرمز، لبنیات، تخم مرغ و سویا اشاره نمود.

سخن آخر

تغذیه در بارداری به دلیل تاثیر گذاری روی جنین و مادر دارای اهمیت زیادی است. در این مقاله به منابع مورد نیاز و غذاهای ممنوع در بارداری اشاره کردیم. در صورتی که فرد رژیم غذایی خاصی دارد، دو یا چند قلو باردار است، با فاصله زمانی کمی پس از زایمان باردار شده و یا زیر ۱۹ سال سن دارد، باید برای تغذیه در بارداری به پزشک مراجعه کند. 

4.8/5 - (10 امتیاز)

قابل توجه مراجعین محترم

در صورت بروز هرگونه مشکل در ارتباط با تلفن‌های کلینیک ختنه نوزادان تهران می‌توانید در تلگرام و یا دایرکت اینستاگرام پیام خود را ارسال نمایید. برای ارسال پیام روی پیام رسان مورد نظر کلیک نمایید.

advanced divider

پربازدیدترین نوشته‌ها

advanced divider
advanced divider

در شبکه های اجتماعی ما را دنبال کنید

اشتراک اين مطلب در شبكه های اجتماعی