بیماری کودکان همواره نگرانی و دردسرهایی را برای والدین به دنبال داشته است. برخی بیماری ها مانند یبوست به دلایل مختلفی در کودکان ایجاد می شوند اما برخی دیگر به دلیل این که ویروس محسوب می شوند به سرعت در کودکان انتقال پیدا می کنند. سوال بسیاری از والدین این است که چه بیماری هایی در کودکان شیوع بیش تری دارند؟ درمان موثر بیماری های شایع چیست؟ چگونه می توان از بروز بیماری ها پیشگیری کرد؟ در ادامه این مطلب کلینیک ختنه نوزادان تهران به ۱۰ بیماری شایع اعم از مسری و غیر مسری در کودکان می پردازیم.
انواع بیماری کودکان به صورت مسری
بیماری های مسری به سرعت در بین کودکان پخش می شوند. مهد کودک ها و مدارس ابتدایی تا حد زیادی در انتقال بیماری ها نقش دارند. از همین رو سعی کنید در هنگام این بیماری ها کودک را در خانه نگه دارید. در صورت محصل بودن کودک نیز از فرستادن او به مدرسه یا مهد کودک پرهیز کنید تا جلوی شیوع بیماری های مسری را بگیرید. شایع ترین بیماری های مسری در کودکان عبارتند از:
سرماخوردگی: سرماخوردگی از شایع ترین بیماری کودکان است. برخی از سرماخوردگی ها مسری هستند و بیش تر کودکان چند بار در سال سرما می خورند و این نشانه نقص ایمنی یا ضعیف بودن کودک نیست. عطسه، سرفه، آبریزش بینی و گاهی اوقات تب از علائم رایج سرماخوردگی است. در هنگام سرماخوردگی کودک را در خانه نگه دارید و به او به مقدار کافی مایعات بدهید. در صورتی که تب کودک قطع نشد، حتماً به پزشک مراجعه کنید.
آنفلوآنزا: آنفلوآنزا از شایع ترین بیماری کودکان است که با علائمی مانند سردرد، تب، گلودرد، سرفه، اسهال و بدن درد ظاهر می شود و تا یک هفته ادامه دارد. آنفلوآنزا معمولاً در فصول سرد سال شیوع پیدا می کند. مصرف مایعات در بهبودی کودک موثر است اما حتماً به پزشک مراجعه کنید زیرا موارد حاد آنفلوآنزا می تواند منجر به ذات الریه شود.
آبله مرغان: آبله مرغان از طریق تماس مستیم با فرد مبتلا انتقال می یابد. آبله مرغان با لکه های قرمز رنگی همراه است که با گذشت چند روز به تاول و سپس به زخم تبدیل می شوند. این بیماری کودکان معمولاً با تب و خارش همراه است. در صورتی که علائمی مانند تب، استفراغ، سرگیجه و ضربان سریع قلب را در کودک خود مشاهده کردید، باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید. ناخن های کودک را کوتاه کنید تا هنگام خارش مشکلی برای او ایجاد نشود و او را به حمام آب خنک ببرید تا خارش او کاهش یابد.
بیماری دست و پا و دهان: بیماری واگیردار دست، پا و دهان یکی دیگر از بیماری کودکان است. عامل این بیماری ویروس کوکساکی است. بیماری دست، پا و دهان با تاول و زخم هایی در دهان، کف دست، پا، گلودرد و تب در کودک ظاهر می شود. برای کنترل این بیماری باید کودک خود را در خانه نگه دارید و شرایط استراحت را برای او فراهم کنید. تمام وسایلی که کودک با آن ها در تماس است را ضد عفونی کنید. مصرف مایعات و غذاهای ساده برای کودک ضروری است.
برونشیولیت: زمانی که کودک به برونشیولیت مبتلا شود، در تنفس خود مشکل دارد یا خس خس می کند. اولین اقدام برای این بیماری کودکان این است که کودک خود را به نزد پزشک ببرید. مصرف مایعاتی که حاوی ویتامین C هستند، در هنگام برونشیولیت توصیه می شود. همچنین کودک را از محیط های آلوده و پر دود دور نگه دارید تا وضعیت تنفس او وخیم تر نشود.
کدام بیماری کودکان واگیر دار نیستند؟
یبوست: زمانی که کودک با گذشت زمان طولانی مدفوع می کند یا مدفوع او بیش از حد سفت است، امکان بودن یبوست وجود دارد. البته در کودکانی که از شیر مادر تغذیه می کنند، احتمال بروز یبوست کم تر است زیرا شیر مادر به راحتی هضم می شود.
سینوزیت باکتریایی: این بیماری کودکان از تجمع باکتری ها در سینوس ها به وجود می آید. علائم سینوزیت باکتریایی شبیه به سرماخوردگی است. معمولاً برای درمان سینوزیت در کودکان پزشک از آنتی بیوتیک کمک می گیرد.
آلرژی: عطسه های مکرر و آبریزش بینی از علائم آلرژی در کودکان است. در برخی موارد ممکن است آلرژی در کودکان با اختلال در خواب همراه شود. برای کاهش علائم آلرژی از فیلترهای مناسب هوا استفاده کنید و کودک را از دود و گرد و غبار دور کنید.
آسم: معمولاً کودکانی که به آسم مبتلا هستند، در قفسه سینه خود احساس درد و سفتی می کنند یا در تنفس خود دچار مشکل هستند و سرفه ها در هنگام خواب یا فعالیت بیشتر میشوند. برای درمان این بیماری کودکان باید طبق دستورات پزشک عمل کنید و کودک را از گرد و غبار، دود دخانیات، استرس و خز حیوانات دور کنید زیرا این موارد آسم را بدتر می کنند.
اگزما: اگزما از مشکلات پوستی در بیماری کودکان محسوب می شود. بثورات و لکه های قرمز روی پوست و خارش از علائم اگزما است. البته سابقه خانوادگی و بیماری های دیگر مانند آسم نیز در بروز اگزما موثر هستند. برای مقابله با اگزما روش های مختلفی وجود دارند که برخی از آن ها عبارتند از:
- پوست کودک خود را مرطوب نگه دارید و از پمادهای تجویزی پزشک استفاده کنید.
- کودک را از عواملی که محرک اگزما محسوب می شوند، دور کنید. این عوامل شامل استرس، خز حیوانات، دود دخانیات و گرد و غبار می شود.
- هنگام این بیماری کودکان، لباس های نخی را به تن آن ها بپوشانید.
چند توصیه پیشگیرانه
برای پیشگیری از بیماری های کودکان و تسریع روند درمانی راهکارهایی وجود دارد که مهم ترین آن ها شامل موارد زیر می شود:
- با اینکه روند درمانی هر بیماری متفاوت است اما به طور کلی رعایت بهداشت و رژیم غذایی سالم در همه بیماری کودکان ضروری است.
- به کودک خود شستن دست ها را در مکان های عمومی و بعد از رسیدن به خانه آموزش دهید.
- در فصولی که برخی بیماری ها مانند آنفلوآنزا شیوع پیدا می کنند، تا جایی که ممکن است کودک را کم تر در معرض رفت و آمد قرار دهید تا خطر ابتلا کاهش یابد.
- برخی بیماری کودکان مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا علائمی شبیه به هم دارند اما آنفلوآنزا خطرات بیش تری را در کودک به همراه دارد. از همین رو برای چنین بیماری هایی به پزشک مراجعه کنید.