آبله مرغان در حاملگی؛ علائم، خطرات و درمان | دکتر امیری
آنچه در این مطلب می‌خوانید

آبله مرغان در حاملگی موضوع نگران کننده ای در دوران بارداری است. این بیماری ویروسی مسری است و برای یک خانم باردار و جنین او خطرناک است. در این مطلب کلینیک ختنه نوزادان تهران سعی داریم به جنبه های مختلف این موضوع بپردازیم.

آبله مرغان چیست و چگونه منتقل می شود؟

عفونت آبله مرغان توسط ویروسی به نام واریسلا زوستر ایجاد می شود. می تواند از طریق تماس مستقیم با بثورات گسترش یابد. همچنین زمانی که فرد مبتلا به آبله مرغان سرفه یا عطسه می کند و قطرات هوا استنشاق می شود، می تواند پخش گردد.

علائم بیماری چیست؟

قبل از توضیح در خصوص آبله مرغان در حاملگی لازم است ابتدا در مورد خود بیماری توضیح دهیم. بثورات تاولی خارش دار ناشی از عفونت آبله مرغان 10 تا 21 روز پس از قرار گرفتن در معرض ویروس ظاهر می شود و معمولاً حدود 5 تا 10 روز طول می کشد. علائم و نشانه های دیگری که ممکن است یک تا دو روز قبل از بثورات ظاهر شوند، عبارتند از:

  • تب
  • از دست دادن اشتها
  • سردرد
  • خستگی و بی‌حالی

بثورات پوستی آبله مرغان وقتی که ظاهر می شود، سه مرحله را طی می کند:

  • برآمدگی های صورتی یا قرمز (پاپول) که در طی چند روز ایجاد می شوند
  • تاول های کوچک پر از مایع (وزیکول) که در حدود یک روز بعد تشکیل می شوند و سپس نشت می کنند.
  • تاول ها سپس به پوسته تبدیل می شوند و پوسته ها طی چند روز دیگر بهبود می یابند

واکسیناسیون آبله مرغان چگونه است؟

آبله مرغان برای افرادی که این بیماری را نداشته اند یا علیه آن واکسینه نشده اند بسیار مسری است. امروزه واکسنی در دسترس است که از کودکان در برابر آبله مرغان محافظت می کند. واکسیناسیون روتین توسط مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده (CDC) توصیه می شود.

آبله مرغان در حاملگی چگونه است؟

اگر قبلاً به ویروس آبله مرغان مبتلا شده اید یا اگر واکسن آن را زده اید، احتمالاً از خطر آبله مرغان در امان هستید. هر دوی اینها به شما کمک می کند تا در برابر ویروس آبله مرغان ایمن شوید.

وزن کم هنگام تولد و ناهنجاری های اندام در بین نوزادان متولد شده از زنانی که در اوایل بارداری خود به آبله مرغان مبتلا شده اند، شایع تر است. هنگامی که مادری در هفته قبل از تولد یا چند روز پس از زایمان به آبله مرغان مبتلا می شود، کودک او در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به یک عفونت جدی و تهدید کننده زندگی است. اگر باردار هستید و نسبت به آبله مرغان ایمن نیستید (یعنی قبلا به آبله مرغان مبتلا نشده اید یا واکسن آن را دریافت نکرده اید)، با پزشک معالج خود در مورد خطرات آن برای شما و جنین خود صحبت کنید. پزشک معالج می تواند در مورد آبله مرغان در حاملگی به شما آگاهی های لازم را بدهد.

خطرات آبله مرغان در حاملگی چیست؟

همانطور که اشاره شد، واریسلا یا آبله مرغان یک عفونت ویروسی بسیار مسری است که باعث ایجاد بثورات خارش دار و تاول مانند می شود. اگر باردار هستید و مبتلا به آبله مرغان شده اید، ممکن است شما و کودکتان با خطرات جدی سلامتی روبرو شوید چرا که آبله مرغان در حاملگی یک مساله خطرناک است. اگر در دوران بارداری به آبله مرغان مبتلا شوید، در خطر عوارضی مانند پنومونی (ذات الریه) هستید.

اما در مورد کودک شما، خطرات احتمالی به زمان بستگی دارد. اگر ابتلا به آبله مرغان در طول 20 هفته اول بارداری – به ویژه بین هفته های هشتم تا بیستم – رخ دهد، کودک به احتمال پایینی ممکن است به سندرم واریسلا مادرزادی مبتلا شود (نوعی نقایص مادرزادی خطرناک). نوزادی که سندرم واریسلا مادرزادی دارد ممکن است دچار زخم های پوستی و ناهنجاری های چشم، مغز، اندام ها و دستگاه گوارش شود. اگر آبله مرغان در حاملگی چند روز قبل از زایمان تا 48 ساعت پس از زایمان ایجاد شود، ممکن است نوزاد با یک عفونت تهدید کننده زندگی به نام “واریسلا نوزادی” متولد شود.

درمان آبله مرغان در بارداری چیست؟

اگر در دوران بارداری در معرض ویروس آبله مرغان قرار گرفتید و در برابر آن ایمن نیستید (یعنی قبلا به آبله مرغان مبتلا نشده اید یا واکسن آن را دریافت نکرده اید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. او ممکن است تزریق ایمونوگلوبولین حاوی آنتی بادی علیه ویروس آبله مرغان را برای شما تجویز کند. هنگامی که در عرض 10 روز پس از قرار گرفتن در معرض ویروس، ایمونوگلوبولین تزریق شود می تواند خطر ابتلا به آبله مرغان را کاهش دهد یا شدت بیماری حاصل از آن را کاهش دهد. متأسفانه، به دلیل نادر بودن سندرم واریسلا مادرزادی، مشخص نیست که آیا این درمان به محافظت از کودک در حال رشد کمک می کند یا خیر.

پزشک ممکن است داروهای ضد ویروسی خوراکی را به منظور تسریع بهبودی برای موارد ابتلای آبله مرغان در حاملگی تجویز کند. این دارو زمانی موثرتر است که در عرض 24 ساعت پس از ایجاد بثورات تجویز شود. اگر در هنگام زایمان به آبله مرغان مبتلا شده اید، ممکن است پزشک برای نوزاد شما بلافاصله پس از تولد ایمونوگلوبولین تجویز کند تا از ابتلا به آبله مرغان نوزادی جلوگیری شود. اگر کودک شما در دو هفته اول زندگی دچار آبله مرغان شد، ممکن است داروهای ضد ویروسی نیز علاوه بر ایمونوگلوبولین تجویز شود.

راه‌های پیشگیری

در صورتی که قصد اقدام به بارداری دارید و قبلا آبله مرغان نگرفته اید یا واکسینه نشده اید، از پزشک خود در مورد دریافت یا عدم دریافت واکسن آبله مرغان سوال کنید. این واکسن برای بزرگسالان بی‌خطر است، اما توصیه می‌شود برای اقدام به بارداری، تا سه ماه پس از دوز دوم واکسن آبله مرغان صبر کنید. اگر مطمئن نیستید که ایمن هستید (یعنی قبلا به آبله مرغان مبتلا نشده اید یا واکسن آن را دریافت نکرده اید)، پزشک شما می تواند یک آزمایش خون برای شما تجویز کند تا متوجه شود که آیا نسبت به این ویروس ایمنی دارید یا قبلا واکسن را زده اید یا خیر. حتی اگر شک به آبله مرغان در حاملگی وجود داشته باشد با این آزمایش می توان متوجه شد که آیا ابتلا اخیرا اتفاق افتاده یا مربوط به مدت ها قبل بوده و دیگر خطری برای مادر و جنین وجود ندارد.

3.8/5 - (53 امتیاز)

قابل توجه مراجعین محترم

در صورت بروز هرگونه مشکل در ارتباط با تلفن‌های کلینیک ختنه نوزادان تهران می‌توانید در تلگرام و یا دایرکت اینستاگرام پیام خود را ارسال نمایید. برای ارسال پیام روی پیام رسان مورد نظر کلیک نمایید.

advanced divider

پربازدیدترین نوشته‌ها

advanced divider
advanced divider

در شبکه های اجتماعی ما را دنبال کنید

اشتراک اين مطلب در شبكه های اجتماعی