بیضه نزول نکرده
آنچه در این مطلب می‌خوانید

بیضه نزول نکرده که به نام کریپتورکیدیسم هم شناخته می شود، شایع ترین ناهنجاری مادرزادی دستگاه تناسلی ادراری است. بیشتر افراد مبتلا به این بیماری، دارای بیضه‌های نزول نکرده‌اند، اما در برخی از آنها بیضه اصلا وجود ندارند (به دلیل آژنزی یا آتروفی). این بیماری یک مساله بسیار مهم در پسران است و در نوزادانی که زودتر از حد طبیعی به دنیا می آیند شایع تر است. کریپتورکیدیسم بدین معناست که بیضه‌ها در داخل حفره شکمی باقی بمانند چون در دوران جنینی بیضه ها در حفره شکمی تشکیل میشوند اهمیت این بیماری از آن جهت هست که  ممکن است در صورت باقی ماندن  طولانی مدت بیضه ها در شکم حتی منجر به بروز سرطان شود، بنابراین این بیماری باید حتما پیگیری و درمان شود. در این مطلب به جنبه های مختلف این بیماری در کودکان خواهیم پرداخت.

کریپتورکیدیسم چیست؟

بیضه ها در داخل یک کیسه پوستی به نام کیسه بیضه قرار دارند. قبل از تولد پسران، بیضه های آنها در قسمت پایین شکم قرار دارند. درست قبل از تولد، بیضه ها به سمت پایین به داخل کیسه بیضه حرکت می کنند. اگر این اتفاق نیفتد، پزشکان این مشکل را بیضه نزول نکرده یا «کریپتورکیدیسم» می نامند که ممکن است برای یک یا هر دو بیضه اتفاق بیفتد.

بیضه های کریپتورکید ممکن است گاهی اصلا وجود نداشته باشند یا اینکه وجود دارند ولی نزول نکرده باشند. بیضه غایب یعنی حالتی که بیضه کلا وجود ندارد ممکن است به دلیل آژنزی یا آتروفی ثانویه به اختلال عروق داخل رحمی باشد (به عنوان مثال، پیچ خوردگی بیضه قبل از تولد)، همچنین به عنوان “سندرم ناپدید شدن بیضه” یا سندرم رگرسیون بیضه شناخته می شود. پسرانی که هر دو بیضه‌ در آنها وجود ندارد، آنورکی یا anorchia دارند.

بیضه های نزول نکرده حالتی است که در مسیر طبیعی نزول خود به داخل کیسه بیضه توقف می کنند. آنها ممکن است در حفره شکمی باقی بمانند یا ممکن است در کانال اینگوینال (داخل کانالی) یا درست خارج از حلقه خارجی (سوپراسکروتال) قابل لمس باشند.

علائم چیست؟

به طور معمول، پسرانی که بیضه نزول نکرده دارند، هیچ علامتی از درد یا ناراحتی ندارند. در این کودکان ممکن است کیسه بیضه کوچکتر از حد معمول باشد یا بخوبی رشد نکرده باشد. علامت اصلی کریپتورکیدیسم این است که یک بیضه یا هر دو در کیسه بیضه وجود ندارد. همانطور که گفته شد، کریپتورکیدیسم هیچ مشکلی در دفع ادرار کودک ایجاد نمی کنند و هیچ دردی ایجاد نمی کنند، مگر اینکه بند ناف متصل به بیضه (طناب اسپرماتیک) پیچ خورده باشد.

تشخیص کریپتورکیدیسم چیست؟

تشخیص کریپتورکیدیسم به صورت زیر است:

  • معاینه فیزیکی: در این روش پزشک کیسه بیضه و سایر قسمت های مورد نظر را لمس می کند و به معاینه می پردازد.
  • روش های تصویربرداری (سونوگرافی و MRI): سونوگرافی عمدتا می تواند محل بیضه های غیر قابل لمس را پیدا کند، اما روش جراحی برای پیدا کردن بیضه ها حساسیت و اختصاصیت بهتری نسبت به سونوگرافی برای تشخیص بیضه نزول نکرده دارد.

درمان بیضه نزول نکرده چیست؟

درمان بیضه نزول نکرده به علائم، سن و سلامت عمومی کودک بستگی دارد. همچنین به شدت این وضعیت بستگی دارد. در بسیاری از موارد، بیضه ها تا 3 ماهگی خود به خود به داخل کیسه بیضه فرو می روند. معمولا بیضه ها در سن 6 ماهگی بدون هیچ درمانی وارد کیسه بیضه میشوند. در موارد دیگر، ممکن است نیاز به درمان باشد؟

  • عمل جراحی. بیضه نزول نکرده ممکن است با جراحی به داخل کیسه بیضه منتقل شود. اغلب بین سنین 6 تا 18 ماهگی انجام می شود و برای اکثر کودکان نتیجه می دهد.
  • هورمون درمانی. برخی هورمون ها ممکن است بدن را تحریک به تولید تستوسترون کنند. این به بیضه ها کمک می کند تا به داخل کیسه بیضه فرو روند. این درمان فقط در برخی موارد استفاده می شود.

درمان خانگی بیضه نزول نکرده چیست؟

درمان خانگی برای این بیماری وجود ندارد، و حتما باید به پزشک مراجعه شود. روش جراحی هم بهترین راه درمان بیضه نزول نکرده است که باید در زمان مناسب که توسط پزشک جراح معالج تعیین می شود انجام گردد.

عمل بیضه نزول نکرده چقدر طول می‌کشد؟

این عمل با استفاده از بیهوشی عمومی بدن صورت می گیرد. انجام این عمل در هر کودک ممکن است متفاوت باشد چون بیضه در محل های مختلفی می تواند قرار بگیرد اما به طور متوسط عمل حدود 45 دقیقه یا نهایتا 2 ساعت ممکن است طول بکشد. برای انجام عمل از لاپاروسکوپی استفاده می شود.

مراقبت های بعد از عمل بیضه نزول نکرده چیست؟

پس از جراحی بیضه نزول نکرده، کودک شما ممکن است احساس ناراحتی کند. کودک شما باید چند روز در گهواره یا تخت استراحت کند. زمانی که کودک آماده به نظر می رسد یا زمانی که پزشک شما می گوید دیگر مشکلی وجود ندارد، می تواند به فعالیت های عادی بازگردد که معمولا 2 یا 3 روز طول می کشد. مطمئن شوید که کودک شما مایعات زیادی می نوشد. به موارد زیر باید دقت شود:

  • باید به مدت 2 هفته از ورزش و دوچرخه سواری دوری کرد.
  • سعی کنید سطح فعالیت کودک خود را در این مدت پایین نگه دارید.
  • حمام یا دوش گرفتن از 2 روز پس از جراحی بیضه نزول نکرده خوب است.
  • تا 2 هفته بعد از عمل شنا ممنوع است
  • عوارض بعد از عمل کریپتورکیدیسم
  • عوارض بعد از پایان عمل می تواند موارد زیر باشد:
  • تورم (مقدار کم طبیعی است)
  • خونریزی (لکه های کوچک خون طبیعی است)
  • تب 38 درجه
  • قرمزی
  • درد
  • کودک خوب غذا نمی‌خورد یا نمی‌آشامید، یا به طور غیرمعمولی بی‌قرار یا خسته است
  • همانطور که اشاره شد کودک ممکن است برای چند روز کمی درد، تورم و کبودی در ناحیه کشاله ران داشته باشد. تورم و کبودی به مرور زمان از بین خواهد رفت. داروها به تسکین درد کمک می کنند.

بهترین آمپول برای بیضه نزول نکرده چیست؟

تحقیقاتی از نوع کارآزمایی بالینی و همچنین متاآنالیز در مورد بررسی تاثیر تزریق آمپول HCG بر نزول بیضه در کودکان مبتلا به کریپتورکیدیسم انجام شده است. نتیجه این پژوهش ها نشان می دهد که درمان hCG موثرتر از دارونما نیست یعنی تاثیری در رفع این بیماری ندارد. انجمن اورولوژی آمریکا، استفاده از هورمون درمانی را برای القای نزول بیضه، به دلیل نرخ پاسخ پایین و فقدان شواهد برای اثربخشی طولانی مدت توصیه نمی کند. بنابراین باز هم تاکید می گردد که برای درمان بیضه نزول نکرده بهترین راه مراجعه به پزشک متخصص است تا بهترین روش درمانی که معمولا جراحی است طبق صلاحدید پزشک انتخاب گردد.

4.4/5 - (29 امتیاز)

قابل توجه مراجعین محترم

در صورت بروز هرگونه مشکل در ارتباط با تلفن‌های کلینیک ختنه نوزادان تهران می‌توانید در تلگرام و یا دایرکت اینستاگرام پیام خود را ارسال نمایید. برای ارسال پیام روی پیام رسان مورد نظر کلیک نمایید.

advanced divider

پربازدیدترین نوشته‌ها

advanced divider
advanced divider

در شبکه های اجتماعی ما را دنبال کنید

اشتراک اين مطلب در شبكه های اجتماعی