سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) چگونه اتفاق می افتد و با چه علائمی همراه است؟ از زمانی که یک مادر باردار می شود تا یک نوزاد به دنیا می آید هیچ چیزی برای او مهم تر از سلامت کودک نیست. بعضی اوقات اتفاقات ناخوشایندی برای نوزاد رخ می دهد که نه تنها مادر بلکه یک خانواده دچار مشکل و ناراحتی می شوند. سندرم مرگ ناگهانی یکی از همین اتفاقات است. این سندرم به دلیل اینکه به صورت ناگهانی اتفاق می افتد راه درمانی ندارد اما پزشکان با بررسی و ارزیابی به این نتیجه رسیده اند که عواملی در بروز SIDS موثر هستند.
سندرم مرگ ناگهانی نوزاد چیست؟
نام دیگر این سندرم مرگ گهواره است و هنگامی رخ می دهد که نوزاد سالم به نظر می رسد و دچار مشکل یا بیماری خاصی نشده اما به صورت غيرمنتظره فوت می کند. معمولاً نوزادان زیر ۱ سال زمانی که خواب هستند دچار سندرم ناگهانی می شوند. حتی ممکن است بعد از بررسی ها به دلیلی برای مرگ نوزاد نرسند.
با اینکه سندرم مرگ ناگهانی نوزاد به عنوان یک اتفاق کم یاب محسوب می شود اما شایع ترین علت فوت در بین شیرخوارگان ۱ ماه تا ۱ سال به شمار می آید. البته به موقعیت جغرافیایی نیز بستگی دارد. به عنوان مثال در کشوری مانند آمریکا این اتفاق مهم به شمار می رود. به طوری که در سال ۲۰۱۸ حدود ۱۳۰۰ کودک به دلیل مرگ گهواره فوت کردند اما در استرالیا از ۱۰۰۰۰۰ هزار کودک حدود ۶ نفر بر اثر این اتفاق جان خود را از دست دادند.
علائم و علت سندرم مرگ ناگهانی نوزاد
SIDS با علائم خاصی همراه نیست زیرا به صورت غيرمنتظره برای نوزادان رخ می دهد و هنوز علت مشخصی ندارد اما پزشکان با بررسی و ارزیابی این احتمال را می دهند که برخی عوامل مانند بارداری زیر ۲۰ سال و کمبود وزن در هنگام تولد ممکن است به سندرم مرگ ناگهانی نوزاد ختم شوند. برخی از دلایل دیگر بروز مرگ گهواره عبارتند از:
- عفونت تنفسی: سرماخوردگی و عفونت تنفسی می تواند باعث تشدید این سندرم و مرگ نوزاد در خواب شود.
- زایمان زودرس و چند قلو زایی: زایمان زودرس و چندقلو زایی ممکن است به عدم تکامل درست مغز نوزاد ختم شود. این موضوع روی سیستم تنفسی و قلبی نوزاد تاثیر می گذارد.
- ژن: کودکان آفریقایی و آمریکایی بیش تر از بقیه نژادها دچار SIDS می شوند.
- سیگار: استشمام یا مصرف سیگار و مواد مخدر می تواند علاوه بر خطرات دیگر، احتمال سندرم ناگهانی را بیش تر کند.
- خواباندن نوزاد به شکم و پهلو: نوزادان کم تر از ۱ سال که به این حالت می خوابند، از نوزادانی که روی کمر می خوابند بیش تر دچار مرگ گهواره می شوند.
- جنسیت نوزاد: نوزادان پسر بیش تر از دختران به سندرم مرگ ناگهانی نوزاد دچار می شوند.
- خواب روی سطوح نرم: در نوزادانی که صورتشان هنگام خواب روی سطوح نرم قرار می گیرد، احتمال انسداد راه هوایی بیش تر است.
- گرمای بیش از حد: گرمای بیش از حد محیط در هنگام خواب خطر SIDS را بیش تر می کند.
- سرما: سندرم مرگ ناگهانی نوزاد در فصول سرد سال بیش تر رخ می دهد.
- اختلالات در مغز نوزاد: برخی نوزادان با اختلالات مغزی متولد می شوند. در این اختلالات قسمتی از مغز که مسئولیت بلند شدن از خواب و کنترل تنفسی را بر عهده دارد، تکامل پیدا نکرده و به درستی کار نمی کند.
- تخت خواب مشترک: خوابیدن نوزاد در کنار والدین، کودکان دیگر و حیوانات احتمال بروز SIDS را افزایش می دهد.
چگونه از سندرم مرگ ناگهانی نوزاد جلوگیری کنیم؟
از آنجایی که SIDS علت مشخصی ندارد، پس راهکاری جهت پیشگیری از آن وجود ندارد اما همان طور که اشاره شد عواملی وجود دارند که ممکن است باعث مرگ گهواره شوند. پیشگیری از این عوامل می تواند سندرم مرگ ناگهانی نوزاد را کاهش دهد.
- خواباندن نوزاد زیر ۱ سال به شکم یا پهلو از مواردی است که برای نوزاد بسیار خطرناک است. بنابراین برای جلوگیری از سندرم مرگ ناگهانی نوزاد هنگام خواب همیشه نوازاد را بر روی کمر قرار دهید.
- برای اینکه نوزاد خود را بخوابانید یا به او شیر دهید، از پستانک استفاده کنید. پستانک نباید به چیز دیگری مانند پتو، وصل شود.
- در دوران بارداری و حتی پس از زایمان از مصرف مواد مخدر، الکل و سیگار پرهیز کنید و نگذارید کسی در خانه سیگار بکشد.
- تعادل در گرما و سرما: گرمای بیش از حد در خواب به بروز سندرم مرگ ناگهانی نوزاد کمک می کند و سرما نیز باعث سرماخوردگی و مشکلات دیگری می شود. بنابراین نوزاد را در شرایط متعادل نگه دارید.
- مراقبت های دوران بارداری و توصیه های متخصص را انجام دهید. همچنین پس از زایمان به معاینات و انجام واکسیناسیون نوزاد اهمیت دهید.
- اینکه نوزاد در اتاق والدین بخوابد، با مزیت هایی همراه است اما نباید در یک تخت با والدین بخوابد.
- قبل از خواباندن نوزاد در گهواره تمام اشیاها مانند پتو، اسباب بازی و بالش های اضافی را از تخت او بردارید.
- از پیچیدن قنداق بیش از حد به نوزاد خودداری کنید زیرا او نیاز به غلتیدن دارد.
- از برخی دستگاه ها که برای محافظت از SIDS به کار برده می شود، استفاده نکنید زیرا امکان عدم ایمن بودن دستگاه وجود دارد.
سخن پایانی
همان طور که اشاره کردیم SIDS راه درمان ندارد زیرا به یک باره رخ می دهد اما عواملی وجود دارد که پیشگیری از آن ها می تواند احتمال بروز سندرم مرگ ناگهانی نوزاد را کاهش دهد. مراجعه به پزشک در دوران بارداری و پس از زایمان و انجام توصیه های پزشک می تواند به کاهش مرگ گهواره کمک کند. در صورتی که والدینی فرزند خود را به دلیل سندرم مرگ ناگهانی از دست دادند، باید آن ها را حمایت کرد و اجازه نداد تا این اتفاق زندگی آن ها را دچار مشکل کند. معمولاً پس از مرگ ناگهانی نوزاد پدر و مادر خود را سرزنش می کنند و فکر می کنند که خودشان مقصرند. به والدین توصیه می شود تا به گروه های حمایتی یا روانشناس مراجعه کنند تا بتوانند به زندگی عادی برگردند.