مشکلات-کلیوی-در-کودکان
آنچه در این مطلب می‌خوانید

مشکلات کلیوی در کودکان موضوعی است که در این مطلب کلینیک ختنه نوزادان تهران به بررسی آن می پردازیم پس با ما همراه باشید. این مشکل در کودکان با دلایل زیادی مرتبط است. به طور کلی این مشکل به دو صورت اکتسابی (وجود این مشکل به علت بیماری های دیگر) و یا ارثی (به علت فرایندهای ژنتیکی خاص) رخ می دهد. برخی از مهم ترین دلایل مشکلات کلیوی در کودکان به صورت اکتسابی عبارتند از:

  • التهاب کلیه: این مورد شامل عفونت و یا باکتری هایی است که در اثر نگه داشتن ادرار و یا  عدم تخلیه مناسب ادرار به وجود می آیند. همچنین از دیگر عوامل التهاب کلیه ایجاد شوک، وجود ویروس ها و سایر عوامل عفونی است.
  • کاهش حجم خون: از دست دادن خون میتواند باعث نکروز کلیه ها بشود
  • آسیب مستقیم به کلیه: در صورتی که ضربه یا آسیب جدی به ناحیه کلیه وارد شود ممکن است این مشکل در کودکان به وجود بیاید.

معرفی برخی از مشکلات کلیوی در کودکان

  • سندرم کلیوی: در صورتی که کلیه کودک با مشکل اختلال در عملکرد پمپاژ خون روبرو شود دچار مشکلاتی همچون کمبود خون، ایجاد سندروم کلیوی و عدم تولید عامل رنگی یا همان اریتروپویتین (وظیفه اریتروپویتین تولید سلول های خونی در بدن است) می شود.
  • سنگ کلیه: سنگ کلیه یکی دیگر از مشکلات کلیوی در کودکان است. وجود مشکلاتی در کلیه همانند سندرم بیلار و یا سندرم گلومرولونفریتیس (التهاب گلومرول ها در کلیه) سبب ایجاد مشکل سنگ کلیه می شود.
  • نفرونتلاستی: کاهش ناگهانی عملکرد کلیه و ضعف بافت های کلیه ممکن است سبب این مشکل شوند. این مشکل معمولاً ارثی است اما ممکن است به علت برخی از اختلالات خاص در جنین، این مشکل در همان سنین کودکی به وجود بیاید.
  • نفروز نفروتیک: یکی دیگر از مشکلات کلیوی در کودکان مشکل نفروز نفروتیک است که علائمی همچون ورم، چربی در ادرار، کاهش پروتئین در خون و فشار خون بالا را به همراه دارد.
  • نارسایی کلیه: زمانی این مشکل پدیدار می شود که اختلالات مختلفی در کلیه به وجود آید و در این زمان عملکرد کلیه ها کاهش می یابد. نارسایی کلیه به دو دسته حاد و مزمن تقسیم می شود. نارسایی کلیه علائمی همچون ضعف، تنگی نفس، ادرار تیره و خستگی دارد که در نارسایی کلیه شدید این علائم شدید تر می شود.
  • آنورکسی کلیوی: آنورکسی کلیوی یکی دیگر از مشکلات کلیوی در کودکان است. زمانی که کودک به مشکل آنورکسی کلیوی دچار می شود، به مشکلات دیگری همچون کاهش غذا خوردن و افزایش ادرار مبتلا می ‌شود. اما مهم ترین دلیل این موضوع نفروتیک است یعنی کودک تمایلی به غذا خوردن ندارد و با گذشت زمان وزن کودک کاهش می یابد.
  • پلی کیستیک کلیه: این بیماری کلیوی زمانی ایجاد می شود که چندین کیست در کلیه ها به وجود آمده باشد. برخی از علائم این مشکل شامل درد در ناحیه کلیوی، تورم، فشار خون بالا و آب سیاهی ادرار است.
  • سنگ کلیه و مشکلات ادراری: رایج ترین مشکلات کلیوی در کودکان، سنگ کلیه است که در این مشکل مجاری ادرار مسدود می شود. کودکان در سنگ کلیه، علائمی همچون درد شدید، ادرار بیش از حد و وجود خون در ادرار خود را تجربه می کند.
  • عفونت کلیه: این بیماری در کلیه زمانی ایجاد می شود که عفونت های باکتریایی در کلیه به وجود بیایند. برخی از علائم این مشکل ادرار همراه با درد، تب و تغییر در رنگ ادرار است.

درمان مشکلات کلیوی در کودکان

درمان این مشکلات در کودکان با توجه به نوع مشکل، شدت مشکل و عملکرد بدنی کودک صورت می گیرد. در صورتی که مشکل کلیوی کودک ناچیز باشد امکان دارد بدن کودک با گذشت زمان بهبودی خود را به دست بیاورد و دیگر نیازی به درمان های دارویی و اینگونه موارد نباشد. اما در صورتی که مشکل جدی باشد باید حتماً برای انجام اقدامات اولیه به پزشک مراجعه کنید و درمان را شروع کنید. پزشکان برای تشخیص مشکلات کلیوی در کودکان از روش های مختلفی استفاده می کنند که این روش ها عبارتند از:

  • انجام آزمایشات مختلفی همچون خون و ادرار مانند آزمایش کلیه، نرمالتی مشخص کننده عملکرد کلیه، آزمایش خون کراتینین و آزمایش فیلتر کردن نواری
  • سونوگرافی برای کلیه ها که به منظور تصویربرداری از کلیه ها و تشخیص مشکلات کلیوی در کودکان انجام می گیرد.

در صورتی که مشکل کودک شما درد کلیه باشد شما می توانید از داروهای ضد درد مانند آسپرین یا تایلنول استفاده کنید. اگر کلیه کودک شما دچار التهاب شده است از داروهای ضد باکتری مانند پنی سیلین، سفتریاکسون و سفتازید استفاده میشود که حتما باید تحت نظر پزشک باشد. در این بخش برخی از درمان‌ های دارویی مشکلات کلیوی در کودکان را بررسی کردیم.

اما در صورتی که کودک شما به سندرم کلیوی درگیر شده است باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید. در این مواقع پزشک با تزریق پروتئین های خونی و استفاده از داروهایی همانند ایزوپرین سولفات و نیتروپروستاگلندین سعی بر رفع علائم این مشکل دارد.

و در نهایت، حتماً برای درمان مشکلات کلیوی در کودکان به دکتر مراجعه کنید و تمامی اقدامات را زیر نظر پزشک انجام دهید. همچنین ممکن است که شدت مشکلات کلیوی بسیار زیاد باشد که در این صورت امکان انجام جراحی نیز وجود دارد. معمولاً روش جراحی برای سندرم کلیه و یا سنگ کلیه به کار می رود.

آسیب های همراه با این مشکلات

مشکلات کلیوی به خصوص در کودکان بسیار خطرناک هستند بنابراین در صورت اقدام نکردن برای درمان آن ها ممکن است مشکلات دیگری گریبان گیر فرزند شما شود که این موارد عبارتند از:

  • اختلالات الکترولیتی: کلیه ها نقش بسیار مهمی در تعادل الکترولیت بدن دارند بنابراین در صورت ایجاد هرگونه مشکلات کلیوی در کودکان، مقدار انواع الکترولیت ها مانند سدیم، پتاسیم و کلرید نامتعادل می شود. در نتیجه اختلالات الکترولیتی در بدن به وجود می آید. این مشکل علائمی همچون تنگی نفس، تپش قلب، سستی عضلات و ضعف را در کودکان به همراه دارد.
  • کاهش عملکرد ایمنی بدن: یکی از مهم ترین نقش های کلیه در بدن تصفیه خون از مواد اضافی و سموم است. در صورت ایجاد مشکلات کلیوی در کودکان، مقدار مواد ضایعاتی در خون افزایش می یابد. در نتیجه عملکرد سیستم ایمنی بدن کاهش می یابد و مشکلاتی همچون آسیب به عضلات، آسیب به سیستم تنفسی و ایجاد عفونت های مکرر در بدن کودک را به همراه دارد.
  • مشکلات قلبی: کلیه و قلب هر کدام عملکرد خود را انجام می دهند اما عملکرد کلیه و قلب به یکدیگر مربوط هستند به صورتی که ایجاد مشکلات کلیوی در کودکان سبب ایجاد مشکلات قلبی در آن ها می شود. به عنوان مثال کاهش تخلیه ادرار در کلیه سبب افزایش حجم خون و بار قلبی می شود در نتیجه مشکلاتی همچون ضعف قلبی و عدم تحمل تمرینات در کودکان ایجاد می شود.
4.7/5 - (6 امتیاز)

قابل توجه مراجعین محترم

در صورت بروز هرگونه مشکل در ارتباط با تلفن‌های کلینیک ختنه نوزادان تهران می‌توانید در تلگرام و یا دایرکت اینستاگرام پیام خود را ارسال نمایید. برای ارسال پیام روی پیام رسان مورد نظر کلیک نمایید.

advanced divider

پربازدیدترین نوشته‌ها

advanced divider
advanced divider

در شبکه های اجتماعی ما را دنبال کنید

اشتراک اين مطلب در شبكه های اجتماعی