تاریخچه ختنه با حلقه به سال 1939 برمی گردد. اطلاع از این تاریخچه می تواند برای شما جالب باشد. همانطور که در مطالب قبلی اشاره شد، برای ختنه کردن روش های مختلفی وجود دارد که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. در این مطلب به تاریخچه ختنه به روش حلقه خواهیم پرداخت.
تاریخچه ختنه با حلقه
تاریخچه ختنه با حلقه نشان می دهد که بشر از دیرباز به دنبال راهی مناسب و ایمن برای انجام دادن ختنه بوده است. سازمان جهانی بهداشت یا WHO (World health organization) اعلام کرده که ایده استفاده از روش تورنیکه (tourniquet) برای ختنه نوزادان به سیسیل جی راس (Cecil J. Ross) نسبت داده می شود. سیسیل جی راس موفق شد در سال 1939 ثبت اختراع حلقه ختنه فولادی را به انجام برساند و پس از آن، ثبت اختراع یک حلقه پلاستیکی با دسته قابل جابجایی در سال 1955 توسط فردی به نام Kariher صورت پذیرفت. به روشی که سیسیل راس ابداع نمود، تکنیک پلاستیبل تورنیکه به روش راس (Plastibell (Ross-style) tourniquet technique) هم گفته می شود.
اما تورنیکه چیست؟ تورنیکه وسیله ای است که برای فشار آوردن به اندام برای جلوگیری کردن از جریان خون (بند آوردن جریان خون) استفاده می شود. از تورنیکه ممکن است در موارد اورژانسی، جراحی ها و برای خونگیری استفاده شود. همان طور که در بالا اشاره شد، از این تکنیک در روش های مختلف ختنه کردن بهره گرفته می شود.
ابداع روش ختنه با حلقه
در رابطه با تاریخچه ختنه با حلقه باید گفت که داستان از آنجایی شروع می شود که دکتر سیسیل جی راس پس از تجربه استفاده از تورنیکه برای برداشتن یک انگشت اضافی در نوزاد، اولین کسی بود که تکنیک ختنه در مردان به روش حلقه را معرفی کرد. بعد از آن، طرح دکتر راس توسط دکتر Kariher به کار گرفته شد. دکتر Kariher اولین کسی بود که یک حلقه پلاستیکی با دسته قابل جابجایی را معرفی کرد. این دستگاه ساده که توسط شرکت Hollister ساخته شد، با نام تجاری پلاستیبل یا Plastibell در بسته بندی استریل همراه با یک لیگاتور عرضه می شود. استفاده از تکنیک Plastibell (متد راس) امروزه در بسیاری از کشور ها از جمله ایران بسیار رایج است و با استقبال زیادی روبرو شده است.
تاریخچه ختنه با حلقه در علم پزشکی
این تکنیک در علم پزشکی یک روش تایید شده است چرا که نسبت به روش سنتی کمتر تهاجمی است، راحت انجام می شود، عوارض و خطرات کمی دارد. بررسی تاریخچه ختنه با حلقه در علم پزشکی نشان می دهد که انواع مختلفی از تکنیک ختنه با حلقه وجود دارد. مثلا حلقه شانگ (Shang ring) مربوط به کشور چین است که البته بیشتر برای بزرگسالان استفاده می شود. مقالات مختلف در زمینه طب و پزشکی نشان می دهد که ختنه مردانه توسط ساکنان جزایر دریای جنوبی، بومیان استرالیا و مصریان باستان انجام می شده است. و در کتب قدیمی پزشکی، طبیب های آن زمان در مورد فواید ختنه کردن مطالبی را ثبت کرده اند که اهمیت این مساله را از دیرباز نشان می دهد.
تورم در ختنه با حلقه
ختنه نوعی عمل جراحی است. یکی از عوارض بعد از جراحی تورم است و ختنه هم از این قاعده مستثنی نیست. اما نکته مهم این است که این ختنه چقدر است و تا چه حد نگران کننده است. در واقع باید گفت که تقریبا یک تا دو روز قبل از اینکه حلقه از نوزاد جدا شود و آن را در پوشک ببینید، متوجه مقداری تورم و قرمزی در آلت نوزاد خواهید شد. این مساله کاملا طبیعی است و تورم خود به خود بر طرف می گردد. بنابراین جای نگرانی ندارد. با بررسی تاریخچه ختنه با حلقه به این نتیجه می رسیم که روش حلقه نسبت به سایر روش ها خطرات کمتری دارد.
مراقبت های بعد از ختنه با حلقه
معمولا پزشک راهنمایی های لازم برای دوران بعد از ختنه به والدین توضیح می دهد. در هر تعویض پوشک در سه روز اول پس از ختنه، مقداری وازلین روی سر آلت تناسلی بمالید. کودک باید از روز دوم، هر روز حمام شود. وقتی حلقه افتاد، باید تا یک ماه در هر بار تعویض پوشک، با یک دستمال پوست سر آلت تناسلی را به سمت شکم فشار دهید. آلت تناسلی نوزاد ختنه شده متفاوت از آلت تناسلی ختنه شده بزرگسالان است. بهتر است تا روز دوم پس از جراحی از استحمام کامل بدن نوزاد خودداری کنید. پس از روز دوم، می توانید نوزاد یا کودک نوپا خود را به طور معمولی حمام کنید. در مورد نوزادان، باید صبر کنید تا بند ناف در حدود دو هفته از بین برود. از آب خیلی گرم استفاده نکنید.
عوارض این روش چیست؟
همانطور که در قسمت تاریخچه ختنه با حلقه دیدیم، این روش امروزه بسیار با استقبال مردم و پزشکان روبرو شده و خود دلیلی بر این مساله است که ختنه با روش حلقه عوارض ناچیزی دارد. اما ممکن است مثل بسیار از عمل های جراحی دیگر، عوارض جزئی داشته باشد مثل درد، خونریزی، تورم که همگی در حد خفیف بوده و خود به خود بعد از چند روز برطرف می گردند. در صورتی که این موارد ادامه داشته باشد، باید به پزشک مراجعه کرد. انجام ختنه در هر سنی برای مردان امکان پذیر است. ختنه کردن بهترین زمان ختنه با حلقه بین ماه اول تا سوم نوزاد است چرا که هم نوزاد درد کمتری حس می کند، انجام عمل آسان تر است، عوارض بعد از عمل کمتر است و بهبودی سریعتر حاصل می شود. بنابراین خیلی مهم است که والدین بدانند ممکن است عوارض ختنه با حلقه در بزرگسالی بیشتر از زمان نوزادی باشد، پس نباید آن را به تاخیر بیندازند.
ختنه با این روش چقدر طول میکشد؟
این زمان بسته به تکنیک مورد استفاده ممکن است متفاوت باشد. اما معمولا این زمان در ختنه به روش حلقه بین یک هفته تا ده روز طول می کشد. در این زمان والدین باید به دقت مراقبت های لازم را انجام دهند و توصیه های اعلام شده از سوی پزشک معالج را به دقت رعایت نمایند. در این صورت مدت زمان درمان ختنه با حلقه کاهش می یابد. استفاده از وازلین در هر بار تعویض پوشک یکی از این موارد است. همچنین ممکن است برای تسکین درد نوزاد، پزشک قطره استامینوفن تجویز کرده باشد که در طی این مدت می توان از آن استفاده نمود.