لب-شکری
آنچه در این مطلب می‌خوانید

لب شکری بیماری است که در برخی از کودکان مشاهده می شود. ممکن است که شما هم جز آن دسته افرادی باشید که با کودکان دارای آثار بخیه روی لب هایشان به علت جراحي مواجه شده باشید. رو به رو شدن با این چهره واژه لب ‌شكری را برای شما یادآوری می کند. نوزادانی که با این مشکل متولد می شوند، باعث ایجاد احساس نگرانی زیادی برای والدین می شود اما روش های درمانی برای آن وجود دارد. اگر می خواهید درمورد بیماری لب شکری، علائم و روش درمان و… اطلاعات بیشتری به دست آورید، تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

آشنایی با بیماری لب شکری 

در این بیماری یکی از مناطقی که درگیر می شود، کام نام دارد. بخشی که باعث جدایی حفره دهانی از بینی می شود، کام نامیده می شود و دارای دو بخش است که سخت کام و نرمکام نام دارند. سخت کام، بخشی است استخونی که از نرمکام جلوتر است. نرمکام بخشی است گوشتی که می بینیم زبان کوچکی از آن آویزان است. سخت کام باعث کمک به زبان حین جویدن غذا می شود و زبان را حین نگهداری غذا یاری می کند. همچنین سخت کام باعث ایجاد بستری در قسمت بینی شده و از این طریق هوا به راحتی می تواند بگذرد. نرمکام دارای انعطاف پذیری بوده و می تواند حرکت کند. تمامی اجزای حفره دهانی، با تغییر مسیر هوا، در تولید صداهای گفتاری نقش دارند.

در مشکل لب شکری، شکاف لب به معنای این است که در لب باز شدگی به وجود بیاید و شکاف کام شامل بازشدگی در ناحیه کام می شود. در صورت کامل بسته نشدن ساختارهای صورت یک جنین، شکاف کام و شکاف لب به وجود می آید.

بین هفته چهارم تا هفتم بارداری لب نوزاد شکل می گیرد. وقتی جنین رشد می کند، سلول هایی که از طرفین به سمت وسط حرکت می کنند بافت بدن را شکل می دهند و باعث شکل گیری اجزای صورت، مانند دهان و لب ها می شوند. در صورت به هم متصل نشدن این سلول ها به صورت کامل حین بارداری، شکاف در لب به وجود می آید. اندازه این شکاف هم می شود بزرگ یا کوچک باشد و جهت آن در یک طرف لب (شکاف لب یکطرفه)، یا در هر دو طرف (دوطرفه) یا در وسط لب ها می تواند باشد.

در مشکل لب شکری حالت سوم که این شکاف وسط باشد کمتر دیده می شود. کام بین هفته ششم تا نهم بارداری شکل می گیرد. در صورت به هم نرسیدن بافت های تشکیل دهنده سقف دهان در دوره بارداری شکاف کام به وجود می آید. در بعضی نوزادان هم در بخش سخت کام و هم نرمکام وجود شکاف را مشاهده می کنیم. برای بعضی مواقع شکاف تنها در بخش سخت کام وجود دارد.

انواع لب شکری و شکاف لب و کام
انواع لب شکری و شکاف لب و کام

علائم بیماری لب شکری 

به طور کلی می توان شکافی که در لب یا کام وجود دارد را در ابتدای تولد تشخیص داد. علائمی که برای تشخیص این دو اختلال وجود دارد می توانند به صورتی که در ادامه به آن اشاره می‌کنیم باشند:

  • در لب و سقف دهان شکاف وجود دارد که باعث درگیر شدن یک یا دو طرف صورت می شود.
  • در لب شکافی وجود دارد که تنها می تواند بسیار کوچک در لب دیده شود. این مورد از طریق لثه فوقانی و کام به پایین بینی می تواند افزایش پیدا کند.
  • ممکن است شکاف در سقف دهان ایجاد شود (شکاف کام) و در این صورت شکل ظاهری صورت را تحت تاثیر قرار نمی دهد.
  • بیماری لب شکری ممکن است مشکلاتی را برای تغذیه نوزاد به وجود آورد یا باعث شود عفونت سریع‌‎ تر در آن قسمت خود را نشان دهد. به عنوان مثال خارج شدن شیر از بینی نوزاد زمان تغذیه اش که این امر به دلیل غیر طبیعی بودن حالت سد بین دهان و بینی اتفاق می افتد.
  • بعضی اوقات لب شکری مشکلات مربوط به دندان را ایجاد می کند مانند این که دندانشان را از دست بدهند یا دندان اضافی داشته باشند. حتی این امکان وجود دارد مشکلات گفتاری برای کودک به وجود آید. مشکلات گفتاری که از شکاف لب به وجود می آید می تواند با کیفیت پایین صدا نشان داده شود.
  • مشکل لب شکری حتی در مواردی عفونت ‎‌های مکرر گوش میانی و مشکلات لوله ‌های استاش کودک را در پی دارد. ادامه یافتن این مشکل می تواند باعث کاهش شنوایی نوزاد شود.

چگونه از آن پیشگیری کنیم؟

 اگر والدین فرزندی دارند که به این مشکل دچار است ممکن است فرزند بعدی آن ها نیز لب شکری باشد. این بیماری را نمی توان پیشگیری کرد اما روش هایی وجود دارد که باعث کاهش خطر ابتلای کودک به این مشکل می شود.

  • با پزشک مشورت کنید: اگر در خانواده شما افرادی هستند که این مشکل را دارند حتما پیش از این که باردار شوید این مورد را با پزشک درمیان بگذارید. امکان دارد پزشک برای شما جسات مشاوره ژنتیک ترتیب دهد و راه کارهایی را به شما ارائه دهد که خطر ابتلای فرزندتان را به این مشکل کم کند.  
  • پیش از بارداری ویتامین مصرف کنید: اگر می خواهید باردار شوید، طبق نظر و تجویز پزشک برای مصرف ویتامین ‌های مورد نیاز اقدام کنید.
  •  الکل و تنباکو مصرف نکنید: در دوران بارداری از مصرف الکل و تنباکو خودداری کنید زیرا این مواد امکان ابتلا به لب شکری را زیاد می کنند. 

درمان بیماری لب شکری

برای درمان کودکان مبتلا به این مشکل عوامل مختلفی از جمله شدت شکاف، سن کودک، وجود یا عدم وجود سندروم های ژنتیکی همراه و نقایص زمان اثر گذار هستند. برای جراحی کودکان مبتلا به لب شکری، زمان دقیق آن با توجه به وزن کودک و روند رشد او و بیماری های همراه دیگر مانند بیماری های قلب بنا به نظر پزشک، تعیین می شود.

بسیاری از کودکان وقتی سنشان زیاد می شود، باید جراحی های بیشتر انجام دهند. این عمل های جراحی جای شکاف در صورت کودک را ترمیم می کنند و روند تنفس، شنوایی و رشد گفتار و زبان کودک را بهبود می بخشند. برخی از جراحی ها نیز باید در بزرگسالی انجام شوند زیرا ساختار صورت و فک باید تکمیل شود. زیرا این عمل های جراحی نیازمند تکمیل ساختار صورت و فک هستند. کودکان لب شکری ترمیم دندان ها و گفتاردرمانی هم نیاز دارند.

4.8/5 - (9 امتیاز)

قابل توجه مراجعین محترم

در صورت بروز هرگونه مشکل در ارتباط با تلفن‌های کلینیک ختنه نوزادان تهران می‌توانید در تلگرام و یا دایرکت اینستاگرام پیام خود را ارسال نمایید. برای ارسال پیام روی پیام رسان مورد نظر کلیک نمایید.

advanced divider

پربازدیدترین نوشته‌ها

advanced divider
advanced divider

در شبکه های اجتماعی ما را دنبال کنید

اشتراک اين مطلب در شبكه های اجتماعی