واکسن آبله مرغان
آنچه در این مطلب می‌خوانید

واکسن آبله مرغان جهت پیشگیری از ابتلا به آبله مرغان تجویز می شود. هنگامی که صحبت از آبله مرغان می شود، بیش تر افراد به یاد یک بیماری ساده می افتند که با طی کردن یک دوره نقاهت و مراقبت های خانگی از بین می رود. آیا واقعاً همین طور است؟ آیا تزریق واکسن الزامی است؟ آبله مرغان شاید در ابتدا کمی ساده به نظر برسد اما معمولاً در بزرگسالان و برخی از گروه ها خطرات بیش تری دارد بنابراین برای افزایش سطح ایمنی تزریق واکسن توصیه می شود. واکسن برای کودکان و بزرگسالان قابل دریافت است. در ادامه این مطلب کلینیک ختنه نوزادان تهران به معرفی کامل واکسن آبله مرغان اعم از زمان تزریق، مراقبت ها و ملزومات آن می پردازیم.

آبله مرغان چیست؟

آبله مرغان از ویروس واریسلا زوستر محسوب می شود. از علائم شایع آبله مرغان انتشار بثورات پوستی روی همه قسمت های بدن است. علائم آبله مرغان معمولاً ۲۰ روز پس از ابتلا نمایان می شود و به صورت مرحله ای بروز پیدا می کند. ابتدا نشانه هایی شبیه به سرماخوردگی نظیر سردرد، سرفه، عطسه، خستگی، تب و لرز و بی اشتهایی در فرد ایجاد می شود و سپس ضایعات پوستی به وجود می آیند.

بثورات در مرحله اول تنها به صورت لکه های قرمز رنگ هستند و با گذشت زمان حاوی مایع های سفید رنگی می شوند. در نهایت نیز بثورات به حالت خشک در می آیند و شبیه به زخم می شوند و به مرور بهبود می یابند. از بروز علائم تا بهبودی کامل حدود ۱ تا ۲ هفته طول می کشد.

چه افرادی به آبله مرغان مبتلا می شوند؟

افراد هنگامی که با ضایعات پوستی فرد مبتلا تماس داشته باشند یا در هنگام سرفه و عطسه در نزدیکی وی قرار داشته باشند، به آبله مرغان دچار می شوند. البته دسته ای از افراد مستعد دریافت ویروس آبله مرغان هستند که عبارتند از:

  • افرادی که سیگار می کشند.
  • زنانی که  باردار هستند.
  • نوزادانی که مادرشان واکسینه نشده یا سابقه ابتلا به آبله مرغان نداشته اند.
  • افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیف هستند.
  • کسانی که با آسم مواجه هستند.  

واکسن آبله مرغان

واکسن واریسلا یا آبله مرغان شامل ویروس زنده ضعیف شده ای است که واکنش سیستم ایمنی را در پی دارد. این واکسن تا حد زیادی از ابتلا و شیوع آبله مرغان جلوگیری می کند. با تزریق ۲ دوز از واکسن آبله مرغان بدن به ایمنی قابل توجهی مقابل ویروس دست پیدا می کند. کودکان، نوجوانان و حتی بزرگسالانی که تا کنون به آبله مرغان مبتلا نشده اند، می توانند نسبت به تزریق واکسن واریسلا اقدام کنند.

طبق توصیه های پزشکی بهتر است دوز اول واکسن آبله مرغان در ۱۲ تا ۱۵ ماهگی و دوز دوم بین ۴ تا ۶ سالگی تزریق شود. همچنین کودکان ۶ تا ۱۲ ساله در صورت عدم ابتلا و دریافت واکسن باید هر ۲ دوز را در فواصل ۳ ماهه تزریق کنند. افراد بزگسالی که آبله مرغان نگرفته اند نیز باید هر ۲ دوز را دریافت کنند. فاصله بین دوزها نباید بیش تر از ۲ ماه شود.

چرا باید واکسن آبله مرغان دریافت کرد؟

برخی افراد گمان می کنند که آبله مرغان فقط مختص کودکان یا نوزادان است اما احتمال ابتلا به این ویروس در بزرگسالان نیز وجود دارد و با تشدید علائم و خطرات بیش تری همراه است. افراد بزرگسال با ابتلا به آبله مرغان علاوه بر علائم گفته شده، با مواردی مانند تپش قلب، سرفه های شدید، استفراغ، تب بالا، ضعف شدید، سرگیجه و عفونت روبه رو می شوند. ابتلای زنان باردار به این عارضه امکان ناهنجاری جسمانی، کمبود وزن و حتی سقط جنین را افزایش می دهد. در نتیجه برای کاهش خطرات در بزرگسالان و پیشگیری از شیوع ویروس در کودکان باید واکسن دریافت کرد.

به طور کلی تزریق واکسن آبله مرغان برای افراد زیر از اهمیت بیش تری برخوردار است:  

  • کسانی که قصد بارداری دارد.
  • افرادی که به ام اس مبتلا هستند و باید داروی فینگولیمود را مصرف کنند، حتماً پیش از استفاده از این دارو باید واکسن بزنند.
  • کودکانی که در مرحله خاموشی بیماری بدخیم خود قرار دارند.
  • کسانی که دارای پیوند اندام هستند.
  • کودکانی که دارای ایدز هستند اما علائم خاص و ضعف سیستم ایمنی را تجربه نکرده اند.
  • افرادی که دائم در سفرهای بین المللی هستند.
  • افرادی که در کادر بهداشتی مشغول به کار هستند یا در مدارس و مهد کودک کار می کنند.

عوارض واکسن آبله مرغان

به طور معمول همه واکسن ها عوارض جانبی دارند. واکسن واریسلا معمولاً کم خطر بوده و با عوارض خفیفی مانند تب، درد، تورم و التهاب ناحیه تزریق همراه است. این عوارض کاملاً طبیعی بوده و با گذشت ۱ یا ۲ روز پس از تزریق واکسن از بین می روند.

عوارض جدی تر واکسن آبله مرغان شامل حساسیت های شدید، مشکلات تنفسی، افزایش ضربان قلب، ضعف و بی حسی در عضلات، اسهال، خستگی بیش از حد و التهاب صورت و گلو است که به ندرت رخ می دهد اما در صورت مشاهده باید به پزشک رجوع کنید.

چه کسانی نمی توانند واکسن دریافت کنند؟

با اینکه واکسن واریسلا از واکسن های بی خطر محسوب می شود اما همه افراد قادر به تزریق آن نیستند. کسانی که دارای شرایط زیر هستند، باید از تزریق واکسن آبله مرغان پرهیز کنند:

  • کسانی که باید داروهای کورتیکو استروئید را مصرف کنند. این داروها سیستم ایمنی را تضعیف می کنند.
  • افرادی که به صورت ژنتیکی دارای نقص ایمنی هستند.
  • کسانی که سل فعال درمان نشده دارند.
  • حساسیت به واکسن ها مانع تزریق واکسن آبله مرغان می شود.
  • زنانی که باردار هستند. همچنین ۱تا ۳ ماه قبل از بارداری نباید واکسن تزریق شود.
  • افرادی که به بیماری های خونی مانند سرطان مبتلا هستند.
  • نوزادانی که در پایین تر از ۱۲ماهگی قرار دارند.
  • کسانی که تب بیش تر ۳۸٫۵ سانتی گراد دارند.

سخن پایانی

طی آمار گرفته شده حدود ۹۰ درصد از دریافت کنندگان واکسن آبله مرغان دیگر به آبله مرغان مبتلا نمی شوند. در مواردی که با تزریق واکسن ابتلا اتفاق می افتد، علائم به صورت بسیار خفیف تری مشاهده می شود و خطرات به میزان زیادی کاهش پیدا می کند. از آنجایی که برخی از افراد نمی توانند واکسن تزریق کنند، حتما پیش از تزریق با متخصص در مورد شرایط جسمانی خود صحبت کنید.

3.9/5 - (7 امتیاز)

قابل توجه مراجعین محترم

در صورت بروز هرگونه مشکل در ارتباط با تلفن‌های کلینیک ختنه نوزادان تهران می‌توانید در تلگرام و یا دایرکت اینستاگرام پیام خود را ارسال نمایید. برای ارسال پیام روی پیام رسان مورد نظر کلیک نمایید.

advanced divider

پربازدیدترین نوشته‌ها

advanced divider
advanced divider

در شبکه های اجتماعی ما را دنبال کنید

اشتراک اين مطلب در شبكه های اجتماعی