زردی و ختنه نوزاد دو موضوع به هم پیوسته در ابتدای تولد نوزادان پسر است که والدین را در خصوص انجام این جراحی سردرگم میکند. در ادامه به سوال بسیاری از خانواده ها در خصوص وجود منع ختنه در این دوره پاسخ خواهیم داد.
زردی نوزادان
قبل از اینکه در مورد زردی و ختنه نوزاد توضیح دهیم لازم است کمی در خصوص این مشکل در ابتدای تولد توضیح دهیم. زردی از جمله بیماری هایی می باشد که در نوزادان تازه متولد شده دیده می شود. معمولا هم خطرناک نیست. کلمه زردی به انگلیسی jaundice می باشد؛ در زبان فرانسوی jaune به معنی زردی می باشد. به عبارتی یک چهره زردرنگ یا مانند رنگ پرتقال می باشد.
زردی نرمال یا فیزیولوژیک معمولا دو سه روز اول بعد از تولد در نوزادان دیده می شود. اغلب تا یک هفته از بین می رود. حدود 50 درصد از نوزادانی که نه ماه کامل را گذرانده اند، زردی فیزیولوژیک می گیرند. در نوزادان نارس، احتمال بیشتری دارد که تشدید پیدا کند. تقریبا 80 درصد از نوزادانی که نه ماه کامل را گذرانده اند، تا یک هفته بعد از تولد زردی دارند. ممکن است در این نوزادان بیشتر هم شود، البته در بین روزهای چهارم تا هفتم بعد از تولد دیده می شود.
در اغلب موارد، زردی آن قدر کم است که نادیده گرفته می شود. معمولا بدون درمان می ماند. گرچه در صورتی که شرایط بدتر شود، یا زردی در طول 24 ساعت اولیه بعد از تولد دیده شود، درمان به شدت ضروری می باشد.
شیردهی و زردی نوزاد
قبل از اینکه در مورد زردی و ختنه نوزاد توضیح دهیم لازم است کمی در خصوص شیردهی این نوزادان نیز توضیحاتی ارائه نماییم. شروع زردی ممکن است در اولین هفته زندگی نوزاد دیده شود. در نوزادانی که شیر مادر می خورند، زردی اغلب به خاطر این است که به اندازه کافی شیر نمی خورند. به خاطر همین ننوشیدن کافی شیر، روده هایشان به درستی کار نمی کند و مدفوع از بدنشان خارج نمی شود. بهترین راه درمان شیردهی به طور مکرر می باشد. (حداقل 8 الی 10 بار در روز) این باعث می شود روده نوزاد به درستی کار کرده و زردی از بدنش خارج شود.
تکنیک دیگری هم برای درمان زردی در موارد حادتر می باشد که فوتوتراپی نام دارد. فوتوتراپی به معنای استفاده از نور می باشد. حال می تواند نور طبیعی باشد، یا نور مصنوعی که سرعت خروج زردی یا بیلی روبین از بدن را سریعتر می کند. در فوتوتراپی، پوست نوزاد در معرض نورهای مخصوص فلوئورسانس با شدت بالا قرار می گیرد. همه لباس های نوزاد باید درآورده شود و چشم هایش با یک چشم بند یا چیزی در برابر نور محافظت شود. در برخی موارد، یک پتوی فوتوتراپی فیبروپتیک برای این روش درمان داده می شود.
زردی و ختنه نوزاد
در خصوص زردی و ختنه نوزاد باید به این نکته توجه کنید که معمولا در صورت زردی داشتن نوزاد، توصیه می شود مدتی جراحی ختنه به تعویق بیفتد. حتی در صورتی که پزشک اطفال تشخیص دهد شرایط نوزاد نرمال و بی ضرر است.
زمانی که میزان بیلی روبین 11 یا بالاتر اباشد، ختنه عقب می افتد و باید یک روز کامل صبر کرد تا شرایط بیماری بهبود یابد. زمانی که بیلی روبین بالای 15 را هم رد می کند، آن موقع باید صبر کرد تا به زیر 10 برسد و 7 روز کامل زمان می برد تا بتوان ختنه را انجام داد. البته عجله ای برای این مسئله نیست؛ تا زمانی که نوزاد بهبود کامل یابد، صبر کنید و بعد از دوماهگی می توانید با خیال راحت نوزاد را ختنه کنید.