ختنه لیزری و دستگاههای آن دو موضوعی است که در این مطلب آنها را بررسی میکنیم. اما قبل از شروع بررسی آنها کمی در خصوص ختنه به روش سنتی توضیح میدهیم و در پایان فواید یا مضرات آن را برمیشمریم.
ختنه به شیوه سنتی
ختنه به عنوان یکی از قدیمیترین شیوههای جراحی که مورد استفاده بشر بوده، در طی سالهای متمادی روشها و ابزار گوناگونی را به خود دیده است. در جراحی ختنه به شیوه سنتی و کلاسیک، برای ایجاد برش از تیغ جراحی یا همان تیغ بیستوری استفاده میشود و سر عروق خونریزی دهنده نیز در انتهای جراحی با نخ بخیه بسته میشود که در اصطلاح به آن لایگیت نیز میگویند.
این روزها اما پزشکان و متخصصان از ابزارهای نوین و شیوههای پیشرفته به منظور افزایش سرعت و دقت عمل در انجام جراحی ختنه بهره میبرند و یکی از محبوبترین این روشها نزد والدین که مورد استفاده پزشکان و متخصصان نیز قرار میگیرد، ختنه با این روش است که در ادامه به بررسی بیشتر ختنه لیزری و دستگاههای آن خواهیم پرداخت.
ختنه لیزری و دستگاههای آن
پزشکان و متخصصان به منظور سرعت عمل بیشتر در انجام جراحی ختنه از دستگاهی به نام RF از نوع فرکانس بالا و بایپولار برای انعقاد عروق خونی که به اصطلاح به آن کوآگوله نیز میگویند، استفاده میکنند.
علاوهبر این، برخی پزشکان از این دستگاه که در واقع دستگاه برش با امواج رادیویی RF است به منظور برش پوست ختنهگاه نیز استفاده میکنند، روندی که مورد تایید کارخانجات سازنده دستگاه نمیباشد.
در اصطلاح عامیانه، دستگاه برش با امواج رادیویی RF به دستگاه لیزر معروف است و جراحی ختنه که با استفاده از این دستگاه صورت میپذیرد را ختنه لیزری میخوانند.
شاید والدین این ذهنیت را داشته باشند که اگر نوزادشان با استفاده از لیزر ختنه شود بهتر است. در این مبحث قصد داریم والدین را با ختنه لیزری و دستگاههای آن بیشتر آشنا کنیم تا بهتر بتوانند در مورد روش ختنه فرزندشان تصمیم گیری نمایند.
اگر بخواهیم انواع ختنه لیزری و دستگاههای آن را نام ببریم، می توان به انواع لیزر کربن دی اکسید یا CO2، لیزر نئودیمیم : ایتریم – آلمینیوم – گارنت یا Nd:YAG ، و الکتروکوتر نام برد که از این روش ها می توان بجای تیغ جراحی برای برش زدن در عمل ختنه استفاده کرد. لیزر CO2 یکی از اولین انواع سیستم های لیزری بود که معرفی شد ( در سال 1964 ). این نوع لیزر به دلیل جذب آب بالا، به سرعت به عنوان یک لیزر ایده آل برای جراحی شناخته شد. انعقاد حرارتی آن رگ های خونی کوچک را همراه با بافت اطراف آن می سوزاند و به هموستاز منجر می شود. لیزر CO2 برای یک پزشک ماهر و با تجربه می تواند طیف وسیعی از کاربرد های درماتولوژیک (پوستی) با دقت بالا برای تکنیکهای برش، تبخیر و انعقاد داشته باشد. با این حال، تعداد کمی از پزشکان از لیزر CO2 به جای لانست (نوعی تیغ جراحی) نیز استفاده کردهاند. پژوهشگران با انجام تحقیقات متعددی دریافتند که میانگین زمان عمل ختنه با استفاده از لیزر CO2 فقط 5 دقیقه از روش سایر روش ها کمتر است. یکی دیگر از مزایای جراحی لیزر CO2 کاهش درد پس از عمل است. یکی دیگر از انوع لیزر که برای انجام ختنه استفاده می شود، لیزر Holmium است.
معایب ختنه با لیزر
همانطور که در مقالات پیشتر ارائه شده در این وبسایت نیز به تفصیل به بررسی این روش ختنه، فرآیند آن، فواید و مضرات آن پرداختهایم، استفاده از ختنه لیزری و دستگاههای آن تنها برای ایجاد سرعت عمل بیشتر برای پزشک متخصص میباشد و در واقع مزیت خاصی برای بیمار در بر ندارد، بلکه هزینه و عوارض بیشتری نیز به همراه دارد.
اگر چه مطالعات قبلی تکنیکهای ختنه بدون بخیه (روش لیزر) را با ارزش قلمداد می کنند، اما باید اشاره کرد که به دلیل احتمال زیاد باز شدن زخم به دنبال نعوظ آلت تناسلی این نوع تکنیک نباید مورد استفاده قرار گیرد. همچنین ریسک ابتلا به عفونت در روش لیزر بیشتر از روش استفاده از تیغ جراحی است.