ختنه لیزری و دستگاههای آن که با نام های الکتروسرجری در ختنه و الکتروکوتری در ختنه نیز از آن یاد میشود دو موضوعاتی است که در این مطلب آنها را بررسی میکنیم. اما قبل از شروع بررسی آنها لازم است اطلاعاتی درباره ختنه سنتی داشته باشیم تا بتوانیم دقیقتر وارد مبحث ختنه با لیزر بشویم.
ختنه به شیوه سنتی چگونه انجام میشود؟
ختنه به عنوان یکی از قدیمیترین شیوههای جراحی که مورد استفاده بشر بوده، در طی سالهای متمادی روشها و ابزار گوناگونی را به خود دیده است. در جراحی ختنه به شیوه سنتی و کلاسیک، برای ایجاد برش از تیغ جراحی یا همان تیغ بیستوری استفاده میشود و سر عروق خونریزی دهنده نیز در حین جراحی با نخ بخیه بسته( Ligate) میشود و یا به وسیله هویه های حرارتی پزشکی مخصوص سوزانده میشود.
اخیرا گاهی پزشکان و متخصصان از ابزارهای نوین به منظور افزایش سرعت عمل در انجام جراحی ختنه بهره میبرند که یکی از این روشها استفاده از دستگاه کوتر بای پولار هم برای ایجاد انعقاد در عروق خونریزی دهنده(Coagulation) و هم برای برش( Cutting) پوست ختنه گاه است.
ختنه با لیزر چیست و دستگاههای آن کدامند؟
پزشکان و متخصصان به منظور سرعت عمل بیشتر در انجام جراحی ختنه از دستگاهی به نام RF از نوع فرکانس بالا و بایپولار برای انعقاد عروق خونی (کوآگولیشن) استفاده میکنند.
علاوه بر این، برخی پزشکان از این دستگاه که در واقع دستگاه برش با امواج رادیویی RF است به منظور برش پوست ختنهگاه نیز استفاده میکنند، روندی که مورد تایید کارخانجات سازنده دستگاه نمیباشد و کارخانه سازنده و مراجع علمی در مورد جراحی ختنه استفاده از این دستگاه را فقط برای ایجاد انعقاد در سر رگهای خونی مجاز میدانند و برش پوست با این دستگاه را مجاز نمیدانند.
در اصطلاح عامیانه، دستگاه برش با امواج رادیویی RF به دستگاه لیزر معروف است و جراحی ختنه که با استفاده از این دستگاه صورت میپذیرد را ختنه لیزری میخوانند.
معایب ختنه با لیزر چیست؟
همانطور که در مقالات پیشتر ارائه شده در این وبسایت نیز به تفصیل به بررسی این روش ختنه، فرآیند آن، فواید و مضرات آن پرداختهایم، استفاده از ختنه لیزری و دستگاههای آن تنها برای ایجاد سرعت عمل بیشتر برای پزشک متخصص میباشد و در واقع نه تنها مزیت خاصی برای بیمار در بر ندارد، بلکه هزینه و عوارض بیشتری نیز به همراه دارد.
معایب اصلی ختنه با لیزر این هست که وقتی پوست به جای تیغ با کوتر برش داده میشود لبه های پوست دچار یک سوختگی ناشی از حرارت دستگاه میشود که این سوختگی لبه های زخم هم روند بهبودی محل بخیه ها را به تعویق می اندازد و هم اینکه احتمال عفونت در محل زخم ختنه بالا میرود. لذا روش معروف به ختنه با لیزر یا ختنه لیزری به هیچ عنوان توصیه نمیشود. اما لیزر واقعی (و نه کوتر) در سایر رشته های پزشکی کاربرد گسترده و واقعی دارد که در ادامه میتوانید با برخی از انواع لیزر مورد استفاده در پزشکی آشنا شوید
در مورد انواع لیزر پزشکی می توان به انواع لیزر کربن دی اکسید(CO2)، لیزر نئودیمیم : ایتریم – آلمینیوم – گارنت یا (Nd:YAG) ، نام برد که از این لیزرها در برخی اعمال جراحی به خصوص اعمال جراحی زیبایی استفاده میشود. لیزر CO2 یکی از اولین انواع سیستم های لیزری بود که معرفی شد ( در سال 1964 ). این نوع لیزر به دلیل جذب آب بالا، به سرعت به عنوان یک لیزر ایده آل برای جراحی شناخته شد. انعقاد حرارتی آن رگ های خونی کوچک را همراه با بافت اطراف آن می سوزاند و به هموستاز منجر می شود. لیزر CO2 برای یک پزشک ماهر و با تجربه می تواند طیف وسیعی از کاربرد های درماتولوژیک (پوستی) با دقت بالا برای تکنیکهای برش، تبخیر و انعقاد داشته باشد. با این حال، تعداد کمی از پزشکان از لیزر CO2 به جای لانست ( تیغ جراحی) نیز استفاده کردهاند. یکی دیگر از مزایای جراحی لیزر CO2 کاهش درد پس از عمل است. همچنین یکی دیگر از انواع لیزر که برای انجام جراحی استفاده می شود، لیزر Holmium است.
الکتروسرجری و الکتروکوتری در ختنه به زبان ساده
در زمان انجام هر جراحی احتمال خونریزی وجود دارد. یکی از استفادههای جریان برق در جراحی جلوگیری از خونریزی است. برای این کار میتوان از هر دو تکنیک الکتروکوتری (جریان برق مستقیم) و تکنیک الکتروسرجری (جریان برق متناوب) استفاده کرد.
از این بخش بخوانید: هرآنچه باید از ختنه با حلقه بدانید.
ناحیه تناسلی در کودکان عروق ظریفی و حساسی دارد که در صورت صدمه به آن احتمال بروز عوارض وخیمی همچون از میان رفتن آلت تناسلی وجود دارد. جراحی در این ناحیه باید بادقت و بر اساس اصول علمی انجام شود تا مانع بروز هر نوع عوارض ناخواستهای شود. باتوجهبه این که در روش الکتروکوتری هیچ جریان برقی از بدن کودک عبور نمیکند پس امکان آسیب به عروق وجود ندارد. علاوه بر این میتوان از مزیتهای این روش که مانع از خونریزی و بروز عفونت میشود استفاده کرد.
آیا ختنه با لیزر توصیه میشود؟
همانطور که در این مطلب مطالعه نمودید امکان بروز عوارض ختنه در پی استفاده از این روش وجود دارد. بنابراین همان گونه که در بسیاری از مطالب این سایت عنوان نمودیم بهترین روش ختنه نوزادان، ختنه با حلقه است. پس در صورتیکه نوزاد شما به بیماری خاصی مبتلا نیست میتوانید در بازه زمانی یک تا سه ماهگی جهت ختنه نوزاد با حلقه اقدام نمایید.