آلت تناسلی پنهان: علل و درمان | کلینیک ختنه نوزادان تهران
آنچه در این مطلب می‌خوانید

آلت تناسلی پنهان یا مخفی شده که به آن آلت دکمه ای نیز می‌گویند، می تواند در بدو تولد آشکار شود اما در مراحل بعدی زندگی ممکن است ایجاد شود. شیوع این مساله بیشتر در نوزادان و کودکان دیده می شود، ولی به هر حال می تواند در مردان با هر سنی رخ دهد. این بیماری می تواند ناشی از ناهنجاری در رباط (لیگامان) های آلت تناسلی، چاقی مرضی یا تورم در اطراف کیسه بیضه باشد. آلت تناسلی پنهان می تواند بر ادرار کردن و تحریک جنسی فرد مبتلا تأثیر بگذارد و همچنین می تواند منجر به مشکلات جسمی و روانی شود. معمولا درمان این بیماری جراحی است.

آلت تناسلی پنهان چیست؟

آلت تناسلی مخفی شده یا پنهان وضعیتی است که می تواند در پسران و مردان بالغ اتفاق بیفتد. در این حالت، آلت تناسلی در اندازه طبیعی است اما در زیر پوست شکم، ران یا کیسه بیضه پنهان می شود.

علل بروز آلت دکمه ای چیست؟

برخی از شایع ترین علل آلت تناسلی پنهان عبارتند از:

  • ناهنجاری هایی که در بدو تولد وجود دارند: مثلا ممکن است رباط هایی که به آلت تناسلی متصل هستند، ضعیف تر از حد معمول باشند.
  • چاقی مرضی: چربی اضافی در اطراف شکم و ناحیه تناسلی می تواند آلت تناسلی را پنهان کند.
  • لنف ادم: تورم در اطراف ناحیه کیسه بیضه به دلیل جمع شدن مایع لنفاوی ممکن است باعث شود آلت تناسلی در داخل بافت پنهان شود.
  • یکی از علت های دیگر بروز آلت دکمه ای، در صورتی رخ می دهد که ختنه توسط پزشک حاذق و با تجربه انجام نشده باشد. اتفاقی که می افتد این است که در طول ختنه، پوست ختنه گاه بیش از حد یا یا کمتر از حد لازم برداشته می شود. در نتیجه پوست باقی مانده در اطراف آلت تناسلی ممکن است به سمت جلو کشیده شود و آلت تناسلی را پنهان کند. بنابراین انتخاب پزشک خوب برای ختنه بسیار مهم است و این کار را نباید به هر کسی سپرد.
  • به نظر نمی رسد که این بیماری یک صفت ارثی باشد یا ارتباطی با هورمون های فرد داشته باشد. اگر شما مشکوک هستید که ممکن است مساله غیرعادی در مورد آلت تناسلی نوزاد شما وجود داشته باشد، بهتر است نوزاد خود را نزد یک پزشک ختنه خوب ببرید تا معاینه و بررسی های لازم انجام شود.
عکس آلت تناسلی پنهان- آلت دکمه ای
عکس آلت تناسلی پنهان و جراحی جهت درمان

میزان شیوع این بیماری چقدر است؟

آلت تناسلی پنهان یک مشکل رایج نیست. تحقیقات انجام شده در این زمینه نشان می دهند که آلت تناسلی پنهان در حدود ۴ درصد از نوزادان پسر در ژاپن وجود دارد. این بیماری معمولا مادرزادی است، به این معنی که در هنگام تولد نوزاد وجود دارد. همچنین ممکن است در دوران کودکی یا بزرگسالی ایجاد شود، اگرچه تحقیقات کافی در مورد میزان شیوع آلت دکمه ای مشکل در مردان مسن‌تر انجام نشده است.

عوارض آلت تناسلی پنهان چیست؟

آلت تناسلی مخفی شده اغلب همراه با برخی مشکلات جسمی و روانی است از جمله:
پسران و مردان ممکن است در حالت ایستاده یا حتی نشسته قادر به ادرار کردن طبیعی و معمول نباشند، یعنی موقع ادرار کردن قطرات ادرار بر روی پوست کیسه بیضه، ران ها یا لباس می ریزد.
عفونت در دستگاه ادراری و ناحیه تناسلی به دلیل مرطوب بودن مداوم پوست ناحیه تناسلی و کیسه بیضه در این افراد شایع است.
در مردان ختنه نشده، پوستی که سر آلت تناسلی را می پوشاند (پوست ختنه گاه) ممکن است دچار التهاب شود. به این مفهوم که ختنه نشدن به نوبه خود می تواند به مشکل آلت تناسلی پنهان دامن بزند و عوارض آن را تشدید کند
مردان ممکن است نتوانند نعوظ داشته باشند. یا اینکه اگر نعوظ داشته باشند، ممکن است دچار نعوض دردناک شوند
این افراد ممکن است دچار مشکلات روانی مختلف از جمله اعتماد به نفس پایین، احساس شرمساری و خجالت زدگی، گوشه گیری و دوری از اجتماع و افسردگی شوند.

نحوه تشخیص آلت دکمه ای چگونه است؟

معمولاً پزشک می تواند با معاینه بالینی این بیماری را تشخیص دهد. آلت تناسلی پنهان معمولاً با معاینه فیزیکی توسط پزشک قابل تشخیص است. البته نکته ای مهم است و باید به آن دقت شود این است که این بیماری باید از یک بیماری دیگر به نام میکروپنیس (آلت تناسلی کوچک)، افتراق داده شود.

آلت تناسلی پنهان چگونه درمان می شود؟

درمان این بیماری، هم در کودکان و هم در بزرگسالان دشوار است. درمان بستگی به علت زمینه ای دارد. در نوزادان و کودکان؛ گاهی اوقات این وضعیت خود به خود از بین می رود. اگر این مشکل در مردان بالغ رخ دهد و یا اینکه در کودکان خود به خود برطرف نشود، ممکن است نیاز به جراحی وجود داشته باشد. شرایط هر بیمار متفاوت است، بنابراین یک تکنیک جراحی ثابت و یکسان برای برای همه بیماران که قاعدتا شرایط متفاوتی دارند، استفاده نمی شود. با این حال، انواع جراحی عبارتند از:

  • برداشتن بافت اسکار.
  • جدا کردن رباطی که پایه آلت تناسلی را به استخوان شرمگاهی متصل می کند.
  • ساکشن لیپکتومی (Suction lipectomy) یا برداشتن سلول‌های چربی با استفاده از کاتترهای ساکشن جراحی که از طریق برش‌های کوچک به محل تجمع بافت های چربی وارد می‌شوند.
  • ابدومینوپلاستی (Abdominoplasty) ، روشی برای برداشتن چربی و پوست اضافی از ناحیه شکم. همچنین به آن “تامی تاک” (tummy tuck) می گویند.
  • پانولکتومی (Pannulectomy) یا برداشتن پانوس (پوست و بافت چربی اضافی که روی اندام تناسلی و/یا ران آویزان است).
  • اسکوتئونکتومی (Escutheonectomy) یا برداشتن لایه چربی بالای ناحیه شرمگاهی.
  • در بیمارانی که مشکل آلت تناسلی پنهان دارند، موارد زیر هم کمک کننده خواهد بود:
  • استفاده از دارو درمانی: اگر این مشکل باعث عفونت در ناحیه تناسلی شده باشد، پزشک ممکن است داروهایی را برای رفع عفونت تجویز کند.
  • کاهش وزن: معمولاً به بیماران چاق توصیه می شود قبل از جراحی وزن خود را کاهش دهند. اگر چه کاهش وزن به تنهایی نمی تواند این مشکل را حل کند، اما می تواند عوارض حین و بعد از عمل جراحی را کمتر کند. کاهش وزن و مشاوره تغذیه می تواند به بیماران قبل و بعد از جراحی کمک کند.
  • مشاوره روانشناسی: متخصصان سلامت روان و روانشناسان می توانند به این بیماران جهت رفع مسائلی مانند افسردگی، اختلال عملکرد جنسی و اعتماد به نفس پایین کمک کنند.

جراحی موفقیت آمیز می تواند تفاوت قابل توجهی در زندگی بیمارانی که با مشکل آلت تناسلی پنهان روبرو هستند، کند ایجاد کند. پس از جراحی، مشکلات در ادرار کردن و عملکرد جنسی اغلب برطرف می شوند.

3.6/5 - (19 امتیاز)

قابل توجه مراجعین محترم

در صورت بروز هرگونه مشکل در ارتباط با تلفن‌های کلینیک ختنه نوزادان تهران می‌توانید در تلگرام و یا دایرکت اینستاگرام پیام خود را ارسال نمایید. برای ارسال پیام روی پیام رسان مورد نظر کلیک نمایید.

advanced divider

پربازدیدترین نوشته‌ها

advanced divider
advanced divider

در شبکه های اجتماعی ما را دنبال کنید

اشتراک اين مطلب در شبكه های اجتماعی