ختنه شده آفریده نشدن انسان یکی از سوالاتی است که ذهن برخی مخالفین این عمل را به خود مشغول نموده است. ختنه یکی از عملهای جراحی شایع در کودکان و نوزادان پسر است. در کشور ایران و بسیاری از کشورهای مسلمان نشین و اقوام یهودی نیز به علت اعتقادات مذهبی برای تمامی نوزادان پسر انجام میگردد. اما جالب است بدانید که ختنه نوزادان در سایر کشورهای غیرمسلمان نیز رایج است. آنان نه به علت عقاید مذهبی بلکه به دلایل پزشکی به انجام این عمل جراحی اقدام میکنند.
باید به این نکته اشاره نمود که انجام ختنه نوزاد به دلیل موازین مذهبی منافاتی با موازین علمی و پزشکی ندارد و هر دو یک هدف را دنبال مینمایند.
بحثهای فراوانی در کشورهای مختلف بر سر مفید یا مضر بودن این عمل جراحی وجود دارد. مخالفان موجود در کشورهای غربی عموما اعلام میکنند که ختنه برخلاف طبیعت افراد است اما نظر سایرین به گونه دیگری است. آنان این موضوع را مطرح مینمایند که وقتي انسان به دنيا مي آيد او را ختنه مي کنند و در دين اسلام هم به اين امر سفارش شده است. اگر ختنه لازم است و اسلام آن را سفارش کرده پس چرا خدا انسان را با اين نقص آفريده است؟
چرا خداوند انسان را ختنه شده نیافرید؟
ختنه اقدامی برای بهبود سلامت جسمی هست و واقعیت این هست که ما انسانها به کرات برای بهبود سلامت جسمی خودمان و فرزندانمان اقداماتی را انجام میدهیم که نشان حرکت تکاملی بشریت هست و قرار نیست نوزاد همانطور که به دنیا می آید تا آخر بماند به عنوان مثال برای پیشگیری از بیماریها واکسن تزریق میشود و نمیتوان ادعا کرد که اگر لازم بود خداوند انسانها را واکسینه می آفرید!
و ملموس ترین مثال آن همین واکسن کرونا هست که تمام مردم دنیا برای پیشگیری در حال تزریق آن هستند و کسی هم منافاتی بین اختراع و تزریق واکسن کرونا و علم خداوند نمی بیند و همین حکم درباره ختنه هم ساری و جاری هست.
برای متدینین اگر بخواهیم از زاویه شرعیات به این مبحث نگاه کنیم لازم هست کمی به این حوزه ورود کنیم و در مورد آن توضیح دهیم.
از نظر اسلام ختنه کردن واجب است و اگر این کار انجام نشد پس از بلوغ بر خود فرزند واجب است این کار را انجام دهد و اگر غیر مسلمانی که ختنه نشده است و بخواهد مسلمان شود بر او واجب است این عمل جراحی را انجام دهد. همچنین ختنه در صحت بعضی از عبادات مثل طواف حج و یا عمره شرط است و اگر این کار انجام نشده باشد فرد عبادتش باطل خواهد بود.
پاسخ امام صادق (ع) به این سوال
در وسائل الشیعه آمده است شخصی از امام صادق (ع) پرسید: آیا جائز است که به کارهاى خدایى ودر خلقت او دست ببریم؟ حضرت فرمودند : نه، او گفت: پس چرا ختنه مى کنید وپوستى را که خدا خلق کرده جدا مى کنید ؟ آیا خدا این پوست را اضافه وبر اساس غیر حکمت آفریده است؟
امام صادق (ع) در پاسخ به این سوال فرمودند: خلقت آن پوست بر اساس حکمت است و ازاله (برداشتن) آن بر اساس حکمتى بالاتراست. همان طورى که وقتى بچه به دنیا مى آید، ناف او به مادرش وصل است این هم مخلوق خدا است. و خدا این طور قرار داده ولى براى نجات فرزند ومادر ، خداوند حکیم دستور داده آن را قطع کنیم. همین طور ناخن هاى انسان را خدا خلق کرده و بلند شدن آن ها بر اساس قانون خدا است و خدا می توانست از اول ناخن ها را طورى بیافریند که همیشه به اندازه خاصى باشد ولى با این حال چون بزرگ مى شود به ما دستور داده آن ها را کوتاه کنیم وهمین طور در مورد موهاى بدن . این گونه دخالت ها در خلقت، منافاتى با حکمت الهى ندارد وبر اساس مصلحتى بالاتر صورت مى گیرد.
یکی دیگر از دلایلی که در خصوص لزوم ختنه مطرح شده هست این هست که پیدایش این پوست بخشی از روند تکامل جنین در زندگی داخل رحمی هست و وجود آن در زندگی خارج رحمی نه تنها فایده ای ندارد بلکه تنها باعث افزایش احتمال عفونت میشود