ختنه نوزادان

ختنه نوزادان قدمت زیادی دارد، در بین جوامع مختلف این عمل از قدیم، تنها به دلیل اعتقادات مذهبی و آیینی انجام می شده است. حتی محققان در اجساد مومیایی که قدمت آن ها به مصریان باستان و چیزی حدود ۵ هزار سال قبل می‌رسد، آن را پیدا کرده اند. از قرن ۱۹ میلادی به بعد ، دلایل و مدارک علمی برای این کار کشف شد. امروزه انجام این عمل از شکل اعتقاد مذهبی صرف خارج شده و به صورت یک عمل کاملا علمی درآمده است. تا جایی که حتی والدینی که در دین آن ها الزامی برای انجام آن وجود ندارد، این کار را برای فرزندان پسر خود انجام می دهند. مثلا در حال حاضر در آمریکا  ۶۰ درصد از نوزادان پسر در بدو تولد ختنه می‌شوند.

جراحی ختنه نوزادان زیر شش ماه

لازم به ذکر است که ختنه نوزادان بیشتر در کشور های اسلامی انجام می شود. نظرات مختلفی در رابطه با فواید و مضرات این مسئله وجود دارد. در حالت طبیعی زیر پوست آلت تناسلی کودک ماده سفید رنگی ترشح می شود. این ماده خاصیت نرم کنندگی دارد و از چسبیدن پوست به سر آلت جلوگیری می کند، لازم به ذکر است که این ماده چرکی نیست.

در بعضی از مواقع این ترشحات عفونی شده و پوست سر آلت نیز دچار عفونت می‌گردد. در موارد نادر عفونت مزبور مخصوصا در نوزادان و شیرخواران موجب عفونت کلیه‌ها می‌شود. آمار نشان داده است که عفونت ادراری در پسر بچه‌های ختنه نشده به مراتب بیشتر از پسرهای ختنه شده است.

بنابراین این عمل جراحی رایج از پیدایش عفونت دستگاه ادراری جلوگیری می‌کند. تحقیقات نشان داده است که سرطان گردن رحم در زنان و سرطان آلت تناسلی در مردان در جوامعی که ختنه شده‌اند کمتر از جوامعی است که این عمل برایشان انجام نشده‌است.

به جهت فواید و آثار مثبت این عمل در برخی ادیان مثل اسلام واجب شده است بعضی از آثار و فواید ختنه مردان عبارتند از :

پیشگیری از ابتلای نوزادان و شیرخواران به عفونت‌های دستگاه ادراری ، جلوگیری از ابتلا به سرطان ، پیشگیری از ایدز و … است. درباره علت آفرینش این عضو باید گفت : وجود این عضو در قبل از تولد نوزاد باعث خواهد شد که آن قسمت از جنین حفظ گردد اگر چه پس از تولد عضو زایدی محسوب می گردد مانند بند ناف بچه که پس از تولد بریده می شود. همچنین فواید دیگری که با پیشرفت علم روشن خواهد شد.

این جراحی چه تاثیراتی دارد؟

یکی از فوایدی که آکادمی طب اطفال آمریکا برای ختنه عنوان کرده است، پیشگیری این عمل از ابتلا به سرطان آلت تناسلی در آینده است . ثابت شده ، ختنه کردن پسران در دوران نوزادی از ابتلای آن ها به سرطان آلت تناسلی در آینده جلوگیری می کند ، در حالی که ختنه کردن در سنین بالا این اثر را ندارد .

این را هم بد نیست اضافه کنیم که سرطان آلت تناسلی بسیار کشنده است و از هر ۴ مردی که به سرطان آلت تناسلی مبتلا می شوند ، یک نفر می‌میرد. یهودی ها هم بنا به دستور دین شان باید فرزندان پسر را ختنه کنند و جالب است بدانید، سرطان آلت تناسلی در بین مردان یهودی اصلا دیده نشده است. در آمریکا هم که ختنه مدت زیادی است رایج شده، سرطان آلت تناسلی کمتر از یک درصد سرطان های مردان را تشکیل می دهد، درحالی که در قبایل آفریقایی و بعضی قبایل آسیایی که ختنه انجام نمی شود، تقریبا از هر ۵ مرد، یک نفر به سرطان آلت تناسلی مبتلا می‌شود. در آمریکای جنوبی هم که این عمل رایج نیست، یکی از شایع ترین سرطان مردان، سرطان آلت تناسلی است .

بهترین سن برای ختنه نوزادان

در مورد این که این عمل بهتر است در چه سنی انجام شود، نظرات متفاوتی وجود دارد اما بهترین سن برای انجام ختنه دوران نوزادی است یعنی ۳-۱ ماه بعد از تولد. هر چند سن مناسب انجام این عمل تا زیر ۲ سال هم ذکر شده اما چهار ماه اول بهترین زمان برای انجام آن است. اگر زود انجام شود، زود هم خوب می شود، ترمیمش عالی است و مثل افتادن بند ناف جوش می خورد.

برای پسرانی که در یک تا دو ماهگی ختنه می شوند، احتمال بروز عفونت بعد از آن کمتر می‌شود. علت این موضوع هم آن است که در دوران نوزادی هنوز آنتی بادی‌های مادر در خون بچه وجود دارد و او را در برابر ابتلا به عفونت ها محافظت می کند.

ختنه چطور انجام می شود؟

جهت انجام این جراحی رایج ۲ روش وجود دارد: یکی روش جراحی و دیگری ختنه با حلقه

جراحی ختنه یک عمل ساده و در عین حال پیچیده است. پزشک ابتدا در پوست جلوی آلت تناسلی شکاف کوچکی ایجاد می کند، سپس پوست را به عقب می کشد و با حفظ ۲ میلی متر پوست اضافی بخیه می شود. روش دیگر استفاده از ختنه با حلقه است که در آن با استفاده از یک حلقه و محکم کردن نخ آن به دور پیش پوست، پوست کم کم مانند بند ناف خشک شده و بعد از ۱۰ روز خودش می افتد.

در مورد این که کدام روش بر دیگری برتری دارد، پزشک تصمیم می گیرد و مبنای این تصمیم گیری بیشتر سن کودک است . در کل روش ختنه حلقه ساده تر و احتمال خونریزی بعد از ختنه در آن کمتر است اما این روش فقط تا ۴ یا ۵ ماهگی انجام می شود و در سنین بالاتر باید به روش جراحی ختنه را انجام داد. در خصوص مراقبت هایی که باید بعد از انجام صورت بگیرد ، تفاوتی بین دو روش جراحی و استفاده از حلقه نیست و هر دو به یک میزان به مراقبت احتیاج دارند. معمولا برای یکی دو روز اول، برای پیشگیری از عفونت برای نوزاد، آنتی بیوتیک تجویز می شود. همچنین محل ختنه نیازی به پانسمان ندارد و در روز دوم هم بهتر است کودک به حمام برده شود.

موارد منع این عمل چیست؟

  • اگر سر آلت نوزاد در سطح پوست عانه قرار گرفته و درحقیقت آلت نوزاد در چربی عانه فرو رفته باشد.
  • در صورتی‌که آلت نوزاد بسیار کوچک باشد، یعنی کمتر از ۲/۵ سانتیمتر طول داشته باشد (آلت نوزاد سالم بین ۲٫۸ تا ۴ سانتیمتر می‌باشد)
  • اگر پیشابراه به جای نوک آلت در زیر سر یا تنه آلت قرار گرفته باشد و پوست ختنه کامل تشکیل نشده باشد (در اصطلاح عامیانه: نوزاد ختنه شده به دنیا آمده است). این وضع یک نوع نابهنجاری است و نوزاد به جای ادرار کردن به جلو به زیر ادرار می‌کند ، در چنین مواردی کودک را نباید ختنه کرد، بلکه باید در ۱۸ ماهگی با عمل جراحی خاص آلت او را ترمیم نمود.
  • در صورتی‌که نوزاد مبتلا به بیماری‌های خونریزی دهنده مثل هموفیلی باشد.

مراقبت‌های لازم بعد از ختنه کردن چیست؟

  • نوزاد شما باید حداقل 1 ساعت بعد از انجام ختنه تحت نظر باشد.
  • محل ختنه نوزادان را در چند روز اول از آلودگی و مدفوع دور نگه دارید و در صورت آلوده شدن با مدفوع، با آب و صابون تمیز گردد.
  • استفاده از پماد تتراسیکلین یا وازلین طبی روی حلقه و آلت روزی ۳ بار یا بیشتر به مدت حداقل هفت تا سی روز.
  • در صورت بی‌قراری از شیاف یا قطره استامینوفن (دو قطره به ازای هر کیلوگرم) استفاده کنید.
  • پوشک نوزاد حتی المقدور باز باشد و در صورت بستن، سفت بسته نشود.
  • دو روز پس از عمل جراحی می‌توانید نوزاد خود را استحمام کنید.
  • در بعضی مقالات تاکید شده بعد از افتادن پانسمان اولیه می توان کودک را حمام کرد و برای بهبود سریعتر مقداری نمک در وان کودک بریزید ولی از هیچ ماده ضدعفونی دیگر در آب استفاده نکنید. نخ بخیه معمولا طی ۷ تا۱۰ روز جذب می شود .اگر از حلقه استفاده شود حداکثر تا یک هفته خودبخود می افتد.

5

5/5 - (30 امتیاز)