روتاویروس
آنچه در این مطلب می‌خوانید

روتاویروس موضوعی است که در این مقاله به آن می پردازیم. این ویروس، بسیار مسری است که منجر به اسهال می شود. این ویروس ناخوشایند را می ‌توانید در خانه درمان کنید که برای این کار باید با مصرف مایعات بیشتر از کم آبی جلوگیری کنید. اما لازم به ذکر است در برخی از مواقع، کم آبی های شدید را باید با دریافت مایعات به وسیله ورید (داخل وریدی) در بیمارستان ها انجام دهید. همچنین اگر به این ویروس مبتلا شدید، در طول روند درمان خود باید بهداشت خود را رعایت کنید؛ به طور مثال شستن دست ها به صورت مستمر بسیار اهمیت دارد. حتما شنیده اید که پیشگیری بهتر از درمان است؛ بنابراین دریافت واکسیناسیون بهترین روش برای جلوگیری از ابتلا به روتاویروس است. توجه داشته باشید این ویروس در کودکان بیشتر و در مدت زمان طولانی تری پدیدار می شود. افراد بزرگسال نیز به این ویروس مبتلا می شوند. برای واکسیناسیون علیه این ویروس لازم است واکسن آن از داروخانه‌ها تهیه و تزریق گردد چراکه این واکسن جزو برنامه کشوری واکسیناسیون نیست.

علائم عفونت روتاویروس و بررسی آن ها

این ویروس باعث می شود که در کودکان اسهال بسیار شدیدی به وجود آید. ویروس هایی که از خانواده روتاویروس ها هستند، باعث وجود اختلالاتی بر روی دیواره های روده می شوند. این ویروس به طور کلی از روش تماس مستقیم با مدفوع آلوده یا ذرات هوایی انتقال می یابد.

علائم عفونت روتاویروس شامل مواردی چون اسهال، استفراغ، تب، درد شکم و تهوع است. اما شایع ترین علائم این ویروس اسهال است. این اسهال ها به طور معمول خیلی شدید، آبکی و شایع هستند و امکان دارد به راحتی الکترولیت ها و مایعات بدن را خارج کنند. اگر این بیماری بسیار شدید باشند ممکن است باعث نارسایی کلیه و کاهش حجم خون شوند. به طور کلی امکان دارد علائم این ویروس در مراحل گوناگونی پدیدار شوند که شامل موارد زیر می شود:

  • اسهال: اسهال ها در روتاویروس بسیار زیاد رخ می دهند و حالت آبکی دارند و ممکن است حدود ۹ تا ۱۰ بار در روز انجام شود. همچنین مدفوع در این بیماری امکان دارد رنگ یا خونریزی نداشته باشد ولی بوی بسیار بدی دهد.
  • استفراغ: همانگونه که اشاره شد استفراغ احتمالاً زودتر از اسهال پدیدار شود که در این شرایط باید مایعات بیشتری مصرف کنید.
  • تب: در بیشتر موارد، اولین علائم این عفونت افزایش دمای بدن (تب) است. تب در این بیماری امکان دارد بسیار شدید و مداوم باشد که در برخی از موارد نشانه ای از عفونت سیستمیک است.
  • درد شکم: افرادی که مبتلا به روتاویروس می شوند امکان دارد از درد شکم خود بسیار رنج ببرند. معمولاً این درد در قسمت پایین شکم وجود دارد که دو علت دارد: التهاب روده و ترشح اسید معده
  • تهوع: تهوع یکی از علائم بسیار گسترده در روتاویروس است که می تواند منجر به افزایش استفراغ یا کاهش آب و مایعات بدن شود.
  • خستگی و ضعف: در برخی از افراد مبتلا به این بیماری امکان پدیدار شدن احساس خستگی شدید و ضعف عمومی وجود دارد. این امر به خاطر از دست دادن مایعات بدن یا نارسایی تغذیه مناسب انجام می گیرد.
  • کاهش اشتها: این عفونت می تواند باعث کاهش اشتها در افراد شود و بیماران مبتلا به این ویروس علاقه کمتری به خوردن پیدا می کنند و نسبت به مصرف غذا احساس ناخوشایندی را تجربه می کنند.
  • علائم تنفسی: در برخی از موارد، روتاویروس می تواند علائم تنفسی را نیز درگیر خود کند که شامل مواردی همچون سرفه، عطسه، گرفتگی صدا و انسداد بینی می شود. این مورد در برخی از افراد به خصوص در کودکان و نوزادان به صورت شدیدتری انجام می گیرد.

البته لازم به ذکر است که همه موارد گفته شده ممکن است در برخی از افراد مبتلا به روتاویروس پدیدار شود و در برخی از افراد دیگر فقط بعضی از علائم بالا خود را نشان دهند. همچنین گاهی اوقات این ویروس هیچ علائم خاصی ندارد. بنابراین سعی کنید در زمانی که حداقل یکی از علائم بالا را داشتید حتماً به پزشک مراجعه کنید و درمان خود را آغاز کنید. البته برخی از توصیه هایی که در این زمینه می شود عبارتند از: رعایت بهداشت شخصی مناسب، شستشوی دست ها با آب و صابون به صورت مستمر که موجب جلوگیری از انتقال روتاویروس به دیگران از روش تماس مستقیم با مدفوع آلوده می شود.

نحوه درمان خانگی روتاویروس

همانگونه که اشاره شد، در صورت داشتن هرگونه علائم گفته شده باید به دکتر مراجعه کنید و این روش های خانگی که معرفی می شود برای کنترل علائم و بهبود بیمار مورد استفاده قرار می گیرد اما مراجعه به پزشک در اولویت قرار دارد. برخی از این روش های درمان خانگی روتاویروس عبارتند از:

  • هیدراسیون: استفاده از مایعات به منظور جبران مایعات از دست رفته بدن اهمیت به سزایی دارد. همانگونه که اشاره شد در این بیماری آب بدن تخلیه می شود بنابراین باید استفاده از مایعات را بیشتر کنید. همچنین اگر دچار اسهال شدید و استفراغ بیش از حد شدید داشتید، امکان دارد بدن شما به دلیل تخلیه مایعات ضعیف شود. بنابراین توصیه می شود مصرف مایعات الکترولیتی که برای روتاویروس بسیار مفید به شمار می آیند را بیشتر کنید که شامل مواردی چون آب نارسانا، عرق های سبز، سوپ ها و نوشیدنی های الکترولیتی هستند. همچنین می توانید از پودرهای الکترولیتی تجاری (که در داروخانه ها موجود هستند) و مکمل های الکترولیتی (با تجویز دکتر متخصص) استفاده کنید.
  • تغذیه مناسب: داشتن تغذیه مناسب و مصرف غذاهای سبک و قابل هضم منجر به بهبود و کاهش علائم روتاویروس می شود. بنابراین توصیه می شود زمانی که به این ویروس مبتلا می شوید خوراکی هایی مانند نان سفید، برنج های آبکی و موز مصرف کنید که بسیار مفید هستند. همچنین از خوراکی های چرب و سنگین، غذاهای حاوی آب های غلیظ و ادویه های تند پرهیز کنید.
  • استراحت کافی: اگر به روتاویروس مبتلا شدید توصیه می شود که استراحت کافی داشته باشید و فعالیت بدنی خود را کاهش دهید؛ زیرا این امر باعث کمک به بدن می شود و در نتیجه بدن سریع تر بهبود می یابد.
  • بهداشت شخصی: رعایت بهداشت شخصی و شستشوی دست ها با آب و صابون به طور مستمر، بسیار اهمیت دارد زیرا باعث جلوگیری از انتقال ویروس به دیگران می شود.

البته لازم به ذکر است که در درمان خانگی روتاویروس می توانید از روش های دیگر مانند قرص استفاده کنید اما در این بخش چهار مورد از بهترین درمان های خانگی این ویروس بررسی شد.

راه های انتقال بیماری چیست؟

این ویروس می تواند از طریق تماس مستقیم یا غیر مستقیم، به افراد دیگر منتقل شود که در ادامه آن ها را بررسی می کنیم.

  • انتقال مستقیم: روتاویروس می تواند از این طریق توسط فرد مبتلا به افراد دیگر انتقال یابد. به عنوان مثال از این نوع انتقال می توان به لمس دست ها، بوسیدن، تماس با مدفوع، استفاده از آیتم های شخصی (مانند دستمال و محصولات بهداشتی) که فرد مبتلا به ویروس با تماس به آن ها وسایل را آلوده کرده است، اشاره کرد.
  • انتقال غیر مستقیم: روش دیگری که روتاویروس می تواند از طریق آن منتقل شود روش غیر مستقیم است که از طریق تماس با سطوح و اشیا آلوده به ویروس به افراد دیگر منتقل می شود. به طور مثال از این نوع انتقال می توان به لمس سطوحی مانند درب ها، دستگیره ها، اسباب بازی ها، اشیا آشپزخانه و سطوح دستشویی که ممکن است به ویروس آلوده باشند اشاره کرد. بنابراین لمس کردن این مکان ها و تماس آن ها با دهان، بینی یا چشم منجر به انتقال ویروس می شود.
4.5/5 - (6 امتیاز)

قابل توجه مراجعین محترم

در صورت بروز هرگونه مشکل در ارتباط با تلفن‌های کلینیک ختنه نوزادان تهران می‌توانید در تلگرام و یا دایرکت اینستاگرام پیام خود را ارسال نمایید. برای ارسال پیام روی پیام رسان مورد نظر کلیک نمایید.

advanced divider

پربازدیدترین نوشته‌ها

advanced divider
advanced divider

در شبکه های اجتماعی ما را دنبال کنید

اشتراک اين مطلب در شبكه های اجتماعی