گرمازدگی، همان مشکلی است که ممکن است هر کسی به آن دچار شود. در بیشتر مواقع لازم است تا با وجود هوای بسیار گرم، به بیرون برویم و به انجام فعالیتهای خود بپردازیم. ولی اگر به نکات مراقبتی در این هوای گرم توجه نکنید، ممکن است دچار گرمازدگی شده و تا مدتی نتوانید به انجام فعالیتهای خود بپردازید. علاوه بر این ممکن است در موارد شدیدتر، گرمازدگی خطرناک نیز باشد.
اما باز هم جای نگرانی وجود ندارد، زیرا شما میتوانید با رعایت نکاتی که در ادامه این مطلب به آن میپردازیم، گرمای بدن خود را کاهش داده و از گرمازدگی جلوگیری کنید. پس اگر شما هم از گرمازدگی واهمه دارید و به دنبال جلوگیری از آن هستید، در ادامه این مطلب کلینیک ختنه نوزادان تهران با ما همراه باشید.
علائم گرمازدگی در تابستان
قبل از بررسی راههای درمان گرمازدگی در تابستان، لازم است تا علائم این مشکل را بشناسید تا در صورت ابتلا به آن بتوانید به سرعت به درمان خود بپردازید. از جمله علائم گرمازدگی در تابستان میتوان به سرگیجه و سبکی سر، تهوع و استفراغ، پوست قرمز و داغ، سردرد ضرباندار، عدم تعریق با وجود گرما، ضعف یا گرفتگی عضلات، تنفس سریع و کم عمق، تغییرات رفتاری مانند سردرگمی یا سرگیجه، ضربان قلب سریع، تشنج و بیهوشی اشاره کرد.
اما معمولا در برخی از افراد درجه حرارت بالاتر از ۴۰ درجه سانتیگراد بدن، اولین نشانه گرمازدگی است. دیگر نشانههای گرمازدگی، گیجی، تاری دید و خشکی دهان است که باید به آنها توجه کرد تا علائم ثانویه به وجود نیایند و بیماری شدیدتر نشود.
تأثیر مصرف نوشیدنیها در جلوگیری از گرمازدگی
آب
نوشیدن آب در تابستان، اهمیت بسیار زیادی دارد، زیرا موجب جلوگیری از انواع بیماریهای تابستانی مانند گرمازدگی میشود. زمانی که بیشتر از مقدار مایعاتی که دریافت میکنید، مایعات از دست بدهید، بدن شما دچار کم آبی شده و امکان ابتلا به گرمازدگی افزایش پیدا میکند. در این حالت، آب میان بافتی بدن کاهش پیدا میکند و باعث اختلالات زیادی میشود.
به همین علت لازم است تا افراد بالای ۱۰ سال، به طور میانگین روزانه ۸ لیوان آب بنوشند. با این کار به اندازه کافی مایعات برای جبران آب خارج شده از بدن مصرف میشود. همچنین کودکان زیر ۱۰ سال به ازای هر سال، یک لیوان آب باید بنوشند. یعنی کودک ۷ ساله، باید روزانه ۷ لیوان آب بنوشد. البته نوشیدنیهای دیگر نیز میتواند جایگزین آب باشد، اما توصیه میشود بیشترین مقدار مایعات در تابستان را از طریق نوشیدن آب به دست آورید.
شیر بدون چربی
یکی از بهترین نوشیدنیها برای آبرسانی مجدد به بدن، شیر بدون چربی است. این نوشیدنی بسیار مفید سرشار از کربوهیدرات، پروتئین، کلسیم و همچنین الکترولیت است و مواد مغذی بسیاری را در خود جای داده است. شیر بدون چربی میتواند به جبران سدیمی که در زمان تعریق یا فعالیت بدن از دست میرود، کمک کند و برای افرادی که زمان زیادی را در تابستان و بیرون از خانه میگذرانند، مفید است. همچنین میتوان به کودکانی که تابستان در داخل خانه نمیمانند نیز یک لیوان شیر بدون چربی و خنک داد تا بدن کودک سالم و هیدراته بماند.
اسموتی سبزیجات
غذاهایی که در طول روز مصرف میکنیم میتواند بخشی از آب مصرفی بدن را تأمین کند. در بین این غداها، سبزیجات و انواع میوهها قدرت آبرسانی بالاتری دارند. از این نکته میتوان استفاده کرد و با تهیه اسموتی با سبزیجات غنی از مواد مغذی مانند اسفناج و میوههایی مانند خیار سبز، به طور همزمان موجب آبرسانی به بدن و دریافت مواد غذایی مفید شد. فواید آبرسانی اسموتیهایی که در خانه تهیه میشوند، بسیار بیشتر است زیرا معمولا به آنها مواد افزودنی و قند اضافه میکنند و این مواد برای هیدراته کردن بدن مناسب نیستند. همچنین با استفاده از عسل نیز میتوان اسموتی را شیرین کرد. به علاوه شما میتوانید در صورت نبود سبزیجات و میوههای تازه، از خشکشده آنها استفاده کنید.
آب نارگیل
آب نارگیل از نوشیدنیهایی است که اکثر ورزشکاران بعد از ورزش سبک، آن را مینوشند، زیرا دارای کربوهیدرات کم و پروتئین بالا است. شما نیز میتوانید بعد از ورزش در تابستان با نوشیدن آب نارگیل، از گرمازدگی جلوگیری کنید. نوشیدن آب نارگیل به آبرسانی مجدد بدن در گرما کمک میکند. بهترین انتخاب برای جلوگیری از گرمازدگی، مصرف آب نارگیل شیرین نشده، است.
مصرف میوه برای جلوگیری از گرمازدگی
در کنار مصرف روزانه آب و نوشیدنی، استفاده از میوهها و سبزیجات آبرسان نیز در وعدههای غذایی لازم است و نباید از آن غافل شد. استفاده از میوهها و سبزیجات میتواند موجب حفظ تعادل الکترولیتها، تسهیل هضم، حمایت از ایمنی و کاهش دمای بالای بدن شود. بهترین راه برای افزودن فیبر مورد نیاز به بدن، خوردن میوه است و میتواند موجب طراوت نیز شود. برای غلبه بر گرما نیز انواع میوه میتواند کمک کند و همچنین سطح انرژی و خلق و خو را بهبود میبخشد. زیرا میوهها دارای مقدار زیادی ویتامین، مواد معدنی و آنتی اکسیدان هستند. از جمله میوههایی که برای کمک به گرمازدگی مفید هستند میتوان به انبه، هندوانه، خیار، پاپایا، پرتقال و آناناس اشاره کرد. توصیه میشود از این میوهها در گرمای سوزان تابستان استفاده نمایید.
خطرات ورزش در تابستان
ورزشکاران از جمله افرادی هستند که در معرض ابتلا به گرمازدگی هستند. اما آنها میتوانند با رعایت نکاتی از این مشکل پیشگیری کرده و به صورت ایمن به ورزش خود ادامه دهند. به عنوان مهمترین نکته سعی کنید قبل از ورزش در هوای گرم، کیفیت هوا و گزارش دمای محل زندگی خود را بررسی کنید تا از وجود شرایط لازم برای ورزش د هوای باز مطمئن شوید.
از لباسهای سبک و گشاد استفاده کنید و به مقدار کافی آب بنوشید. تمرین خود را به صورت آهسته شروع کنید تا بدن بتواند دما را تنظیم کند. از محدودیتهای بدن خود در هوای گرم آگاه باشید و بیش از حد به بدن فشار نیاورید. با رعایت این نکات شما میتوانید گرمازدگی را شکست دهید. اما توجه داشته باشید که این موضوع زمانبر است و نباید بیش از حد به بدن فشار بیاورید.
سخن پایانی
در این مقاله ما به بررسی انواع علائم و علل ایجاد گرمازدگی در تابستان پرداختیم و روشهایی را برای جلوگیری از آن بیان کردیم. شما میتوانید با شناخت علائم این مشکل، در صورت ابتلا به آن، به سرعت نسبت به درمان اقدام کنید. همچنین با مصرف آب و نوشیدنیهای دیگر به مقدار کافی میتوانید از ایجاد آن جلوگیری کرده و به انجام فعالیتهای روزانه خود بپردازید.