ختنه پسران در تمامی دنیا به دلایل مختلف از جمله مذهبی و پزشکی رواج دارد. بسیاری از خانوادهها نگران دردی هستند که نوزادشان آن را در پس از عمل و هنگام از میان رفتن بیحسی تحمل میکند. اما پزشکان برای کاهش درد ختنه نوزادان پسر چه دارویی تجویز میکنند؟ در این مطلب در این خصوص توضیح میدهیم.
ختنه پسران و رواج آن از گذشته تا کنون
ختنه پسران یکی از قدیمی ترین اعمال جراحیست که در جهان هم شناخته شده است. حدود 15هزار سال قدمت دارد. کاوشگران این عمل را در اجساد مومیایی شد متعلق به مصر باستان یافتند. در کتب پیران ادیان اسلام و یهود، اشارات و توصیه های فراوانی به انجام این امر شده است.
در ضمن در سالیان دور هم در بین عده ای از آفریقایی ها و اقوام استرالیایی، و نیز یکسری اقوام دیگر که وابستگی مذهبی نداشتند، چنین عملی دیده میشد.پیش از قرن 19ام این روش جنبه مذهبی داشت، اما پس از ان جنبه پزشکی پیدا کرد. از انجایی که مورد دقت و توجه بسیاری از غربی ها و غیره قرار گرفت. در آمریکا حدود 80% از نوزادان پسر که متولد می شوند، در سنین نوزادی ختنه می شوند.این اقدام ساده جراحی، مزایایی به دنبال دارد، که عوارض کوتاه مدت و خفیف آن کمتر آن به چشم نمی اید.
تکنیک های متداول در ختنه پسران
از زمان های دور تابحال از روش سنتی یعنی بریدن پوست اضافه و بانداژ محکم محل زخم یا در مواردی بخیه، توصیه میشد. اما در سال های اخیر از وسایل مختلفی مثل Mogen ،Gomco و Plasti Bell استفاده بیشتری می شود. در نوزادان کاربرد پلاستی بل یا حلقه که به آن ختنه با حلقه یا روش رینگ نیز میگویند، از سایر موارد انجام ختنه پسران مرسوم تر است. با توجه به کاربرد آسانی که دارد و عوارض کمتری دارد.
به طور کلی هدف از انجام ختنه برداشتن لایه اضافه داخلی و خارجی پره پوس یا پوست ختنه گاه می باشد. پلاستی بل های موجود در ایران در شماره های 1، 2، 3، 5، و 7 می باشند که در سنین نوزادی معمولا، از شماره های 1، 2، و 3 استفاده می شود. پس از استریل کردن موضع، اولین مسئله ای که مورد توجه است، کاهش درد یا بیحسی است.
برای کاهش درد ختنه پسران چه چیزی استفاده می شود؟
در غالب موارد بدون انجام بیحسی موضعی اقدام به انجام می شود و خوشبختانه عوارض خطرناک و شدیدی در پی ان دیده نمی شود. از عوارض شدید درد ناشی از این عمل می توان به تاکی کاردی، هیپرتانسیون، تعریق کف دست، کاهش درصد اشباع اکسیژن خون شریانی، هیپوناترمی، خونریزی مغزی، تغییر در الگوی خواب، تحریک پذیری، پارگی معده و پنوموتوراکس اشاره کرد.
روش هایی که برای کاهش درد و بلوک دورسال آلت تناسلی استفاده می شوند، لیدوکائین و یا بوپی واکائین می باشند. عوارضی هم که ممکن است در پی انجام این عمل دیده شود، هماتوم موضعی و تشنج جنرالیزه است. گاها می شود از کرم مخلوط بیحس کننده هایی از جمله لیدوکائین و پریلوکائین استفاده می شود.
پاسخ به یک سوال در خصوص ختنه با حلقه
بسیاری از پدر و مادرها به دلیل نگرانی همیشه سوالی از ما میپرسند: “آیا بعد از ختنه پسران به روش حلقه، حلقه ممکنه شل بشه؟ یا خیلی سفت بسته شده باشه؟”
در پاسخ به این سوال باید بگوییم که برخی بودند که خونریزی ناشی از محکم نبودن گره داخل شیار حلقه داشتند، برخی له شدگی آت تناسلی ناشی از کاربرد موسکیتو برای آزاد کردن پره پوس از لایه زیرین دیده شده است. همچنین یک مورد هم ناشی از هماتوم محل تزریق لیدوکائین بوده است. برخی هم التهاب و زخم در ناحیه برش و گلنس، و اطراف مه آ داشتند. البته عفونت چرکی نبوده، و با مواد ضدعفونی کننده حل شده بود.
با این موارد حتما در تصمیم تان برای انتخاب یک دکتر خوب برای انجام ختنه دقت کنید.
با توجه به بررسی هایی که در این زمینه انجام گرفته است، تمام گزارشات مربوطه نشان می دهد که پلاستی بل تنها در سنین نوزادی قابل استفاده است. حداکثر زمان پیگیری ثبت شده بعد از عمل، 15 روز بوده که عوارض زودرس را بررسی کردند. برخی بوده اند که تنگی مه آ داشته اند.
همچنین مزایای ختنه زودرس بررسی شده، پیشگیری از عفونت ادراری و کانسر آلت در این بررسی مطرح نبوده، اما دیده شده که بسیار تاثیر گذار بوده.
در چه مواردی ختنه کردن ممنوع است؟
در مورد ختنه پسران باید بگوییم که در نوزادان نارس، نوزاد بیمار، انواع دیسکرازی های خونی، سابقه بیماری های خونریزی دهنده فامیلی، آنومالی های گلنس، و هرگونه ابهام جنسی. حتی هیپوسپادیازیس هم در برخی نوزادان مشاهده می شود.